Tanımı ve Yaşayışı
Ergini 2-3 mm çapında, oval yarım küre şeklinde, hafif kirli beyaz renkte ve bir balmumu tabakası altında bulunan bir zararlıdır. Vücutta 7’si yanlarda, 1’i ortada olmak üzere 8 adet balmumsu bölüm bulunur. Yumurtaları uzunca ovaldir. Ergin dişi altında bulunan yumurtalar açık sarı veya krem renginde, oldukça saydam görünüşlü olup, zamanla koyu sarı olur. Larvalar beyaz yıldız şeklindedir. Larva döneminde belirgin olan bölme ve beyaz çıkıntılar, ergin olduktan sonra kısalır, bölmeler karışır. Ergin dönemine geçişte orta bölge büyür, yan bölgeler yana doğru küçülür. Döllemsiz olarak çoğalır, erkeği yoktur. Akdeniz Bölgesi’nde haziran ve ekim aylarında olmak üzere yılda iki döl verir. Yumurtadan çıkan larvalar birkaç saat dolaşıktan sonra yaprak, filiz ve dalcıklarda uygun bulduğu yere yerleşir. Hortumunu bitki dokusuna sokup emmeye başlar. Üzerinde mumsu çıkıntıları oluşturur. Üç larva döneminden sonra ergin olur. Yumurtalı dönem hariç bazen yer değiştirebilir. Genellikle ilkbaharda, kışlayan bireylerin taze sürgün ve yapraklara geçtiği görülür. Ortalama olarak birinci döl 3-4, ikinci döl 8-9 ay sürer. Ergin dişi ortalama 795 adet yumurta bırakır.
Zarar Şekli
Bitki özsuyunu emerek ağaçların zayıf kalmasına, verimin azalmasına ve meyvenin kalitesinin düşük olmasına neden olur.
Ayrıca, çıkardıkları tatlı madde ile fumajin oluşmasına neden olarak solunum ve özümlemeye etki eder.
Meyvelerin değeri düşer.
Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yaygındır.
Konukçuları
Başta turunçgil olmak üzere, harnup, nar, ayva, ayna ayvası, erik, malta eriği, taflan, kauçuk, defne, muz, mersin, zakkum, palmiye vb. bitkilerde
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal Olmayan Mücadele
Biyolojik Mücadele
Doğal düşmanları %25-30 oranında etkilidir. Scymnus türleri de zararlının aktif larvalarıyla beslenir. P. italicus, C.rusci’nin özel bir iç parazitoidi olup zararlının 2. ve 3. nimf dönemlerini parazitler. Özellikle Ege Bölgesi’nde yaygındır. Faydalı türlerin varlık ve etkinliklerini artırmak için öneri dışı ilaç kullanılmamalıdır.
Doğal Düşmanları
Coccophagus scutellaris Daim. (Hym.: Aphelinidae)
Scutellista cyanea Motsch. (Hym.: Pteromalidae)
Coccophagus lycimnia Walk. (Hym.: Aphelinidae)
Scymnus spp. (Coleoptera: Coccinellidae)
Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünü
Kullanılacak etken maddeler
Bitki Adı | Aktif Madde | Dozu | Son İlaçlama ile Hasat Arası Süre |
TURUNÇGİLLER | 700 g/l Mineral Yağ | 1500 ml/ 100 l su 2000 ml/ 100 l su |
|