Familya: Dipsacaceae
Zararlılık Oranı:
Genç Bitki: Küçük, ters yumurta şeklinde, hafif çentikli uçlu ve belirgin olmayan saplı kotiledon yaprakları vardır. İlk yapraklar düz kenarlı, oval, saplı ve dişlidir.
Olgun Bitki: Rozet şeklindedir. Dik olarak büyür (30 cm ila 1 m). Yapraklar: Gövde yaprakları yuvarlak uçlu, dişli ve yumurtamsi bölümlere ayrılmıştır. Çiçek durumu: Yarı küresel şekildeki çiçek başları (kapitula) inve uzun saplar üzerindedir. Leylak rengi/pembe çiçekleri vardır. Taç yapraklar 5 eşit olmayan loblu, bunların 3 tanesi daha büyük ve dudak şeklindedir. Meyve: Aken tipindeki meyveler büyük yarı küresel çiçek tablası üzerine yerleşmiştir. Akenler 5 adet kırmızımsı omurgalıdır.
Özellik: Denize yakın alanlar ve kumlu yerlerde bulunur.
Dağılımı: Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır.
Genel Bilgiler: Bazı kaynaklarda Sixalix atropurpurea olarak geçer. 20 ila 90 cm kadar büyüyebilir. Alt yapraklar saplı, dikdörtgensi ila lirsi, kenarları düz, dişli ya da derin teleksi; üst yapraklar sapsızdır. Çiçek başları 1,5 ila 2 cm çapındadır. Taç yapraklar genellikle lavanta, pembe ya da beyazımsı renklidir. Uzun çiçek sapı üzerinde çok sayıda çiçek görülür. Kumlu toprakları sever. Uzun ve gri ercikler görülür. Çiçekler beyaz, sarı, pembe, mavi ve mor olabilir. Uzun ve dik gövdelere sahiptir. Tohumdan yetiştirmek kolaydır ve uzun süre çiçekli kalır. Tohumlar Bahar mevsiminde mart ve nisan; güz aylarında eylül ve ekim arası ekilebilir. Tohumdan sonra yetmiş seksen gün arasında çiçekler görülür. Çiçek başları koparıldığında yeni tomurcuklar çıkar. Vazo ömrü sekiz ila on gün arasındadır.
Çiçek zamanı: Mayıs-Ekim ayları.
Yükseklik: 0-1200 metre arası.
Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri
Bitki Adı
|
Aktif
Madde
|
Dozu
|
BUĞDAY,
YULAF, ARPA, ÇAVDAR
|
%75
Chlorsulfuron
|
1 g/da
Çıkış öncesi veya sonrası
|