Tanımı ve Yaşayışı
Genel görünüş itibariyle baştan arkaya doğru hafif konik ve yuvarlak şekillidir. Ergin genellikle kızıl kahve renkli ve üzeri sarımsı renkte sık tüylerle örtülüdür. Kışı toprakta pupa döneminde diyapoz halinde geçiren böcekler yıllara göre havaların erken ısınmasına bağlı olarak mart sonu ve genellikle nisan ayından itibaren çıkmaya başlarlar. Yılda bir döl verir.
Zarar Şekli
Zeytin Kurdu önemli bir zeytin zararlısıdır. Değişik zamanlarda muhtelif bitki aksamlarında yaptığı zarar şekli ve derecesi ile dikkati çeker.
Bu nedenle böceğin zeytin ağacındaki zararı 3’ e ayrılarak incelenir.
Taze Sürgün ve Yapraklardaki Zararı
Çiçeklerdeki Zararı
Meyvelerdeki Zararı
Erginlerin en önemli zararı meyvelerde görülür. Leblebi kadar büyüdükten 1-1,5 cm boy alıncaya kadarki zamanda böceğin beslenmesi sonucu meyvelerde birçok yaralar belirir. Zarar görmüş meyveler gelişemez, buruşup kurur ve dökülmeye başlarlar. Kuruma esnasında yara yerlerinin kenarları kabarır ve ortası çökük karakteristik bir durum alır. Erginlerin meyvelerde yapmış olduğu bu zarar çok önemlidir ve gerçek ürün kaybına sebep olmaktadır.
Konukçuları
Ana konukçusu zeytindir
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal Olmayan Mücadele
Zeytin kurdu, ufak bir sarsıntıda kendisini yere atar veya uçar. Güneşli havalarda çok hareketli ve çeviktir. Güneşsiz havalarda ise uyuşukturlar. Bu sebeple mart-nisan aylarından itibaren güneş doğmadan ağaçların altına çarşaf serilip, ağaçlar silkelenmeli ve düşen böcekler toplanıp imha edilmelidir. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında da dibe dökülen zeytinler toplanarak imha edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama Zamanının Tespiti
Yapılacak sürveyler sonucunda bir ergin dahi görülse hemen ilaçlamaya başlamak gerekir.
Kullanılabilecek bazı etken maddeler
Etken
madde
|
Dozu
|
İlaçlama/Hasat
arasındaki süre
|
400 g/l Dimethoate
|
150 ml/100 l su ergin
|
21 gün
|