TANIMI VE YAŞAYIŞI
Parthenolecanium spp.’nin ergin dişisi yarım küre şeklinde, 5-6 mm uzunlukta, sarımsı kahverengi olup üzeri kırmızı çizgilidir. Ergin erkek koyu kahverengi, kanat açıklığı 3-4 mm ve oldukça hareketlidir. Yumurta yuvarlağa yakın oval ve yassı görünüşlü ve mat kirli sarı renktedir. İkinci dönem larvalar koyu kızıl kahverengidir. Sırtta bulunan tümsek belirgindir. Vücutları genel olarak ince bir mum tabakası ile örtülüdür. Erkek pupa kabuğu koyu kahverengidir. Ergin çıkışından sonra beyaz, ince mum gibi olan pupa kabuğu dal üzerinde kalır. Kışı ikinci dönem larva halinde gülün dal ve sürgünleri üzerinde geçirir. İlkbaharda havaların ısınmasıyla (gülfidanlarına su yürümeye başlayınca) kabarmaya başlayarak koyu kahverengi olan vücut açık kahverengiye döner. Mart ortasında gömlek değiştirir. Erkekler ince uzun, dişiler yarım küre şeklini alır. Mart sonunda erkekler pupa olarak nisanın ilk haftasında uçmaya başlar. Çiftleşen dişiler hızla gelişerek, fazla miktarda tatlı madde salgılar ve yumurtladıktan sonra ölür. Ölen dişilerin derisi sertleşmiştir. Yumurtlama mayıs ortasında başlar ve 1-1.5 ay devam eder. Yumurtalar haziranın ilk haftasında açılmaya başlar ve 20-30 gün devam eder. Yumurtadan çıkan larvalar, kendilerini gülün sürgün ve dalları üzerine sabitleştirirler. Yılda bir döl verir.
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Gül koşnili güllüklerde iki şekilde zarar yapar. İnce uzun hortumlarını üzerinde yaşadığı bitki dokusuna sokarak bitki özsuyunu emer. Aynı zamanda salgıladıkları tatlı madde ile fumajine neden olur. Zarar gören güllükler 3-4 yıl içinde tamamen kurur. İlk yıl durgunluk gösteren gülfidanları, ikinci yıl bodurlaşır, yapraklar küçülür, sürgünlerde tomurcuk miktarı azalır ve kalite bozulur. Üçüncü yıl yer yer kurumalar, sarılık ve çalılaşma görülür. Zararlı, ülkemizin yağ gülü yetiştiren Burdur ve Isparta illerinde yaygın olarak bulunur.
KONUKÇULARI
Yağ, süs ve yabani güller zararlının konukçularıdır.
DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Tespit edilen doğal düşmanı bulunmamaktadır.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
─ Kuru ve kurumaya yüz tutmuş dallar kesilip tarladan uzak bir yerde tutulmalıdır. ─ Gençleştirme için kesilen dallar çit veya başka amaçla kullanılmayıp tarladan uzak bir yerde tutulmalıdır. ─ Yeni kurulan güllüklerde koşnilli dallar kullanılmamalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
İlkbaharda koşnilin beslenerek kabarmaya başlamasından itibaren henüz yumurtlama dönemine girmeden önce (nisan ortası ve mayısın ilk haftası) veya koşnilin yumurta açılımının en yüksek olduğu dönemde, birinci dönem larvalara karşı ilaçlama yapılmalıdır.
Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
Kullanılacak alet ve makineler
İlaçlamada, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır.
İlaçlama tekniği
Bitkinin her tarafına ilaçlı su değecek şekilde dikkatli bir ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamadan sonra yağmur yağacak olursa tekrarlanmalıdır. İlaçlama günün serin saatlerinde yapılmalıdır.
Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünü