Zararlılar

KARANFİLDE PAMUK YAPRAK KURDU (Spodoptera littoralis)

TANIMI VE YAŞAYIŞI 
Erginlerin ön kanatları, gri-kahverengi zemin üzerinde karışık şekilde açık sarı çizgilerle süslü ve arka kanatları beyaz renklidir. Kanat açıklığı 22–45 mm’dir. Yumurtalarını yaprağın alt ve üst yüzünde kümeler halinde bırakır ve üzerini devetüyü renginde tüylerle örter. Yumurtaları 0.4 mm çapında, fındık biçiminde ve boyuna dilimlidir. Yumurtadan yeni çıkan larva 1–1.5 mm uzunluğunda, baş koyu siyah renkli ve vücuda göre daha iri olup vücut şeffaf görünümlüdür. Olgun larvalar 4–5 cm boyunda olup, renkleri siyahımsı griden koyu yeşile veya kırmızımsı kahverengiye kadar değişebilir. Protoraks hariç, her segmentin dorsalinde her iki yanda birer siyah leke vardır. Bu lekeler birinci ve sekizinci abdomen segmentlerinde daha büyüktür. Değişiklik göstermekle birlikte vücudun dorsali boyunca orta kısmında kirli sarı bir çizgi uzanır. Pupaları kızıl kahverengidir. Dişi kelebekler, yumurtalarını bir defada 200-300’lük kümeler halinde mısır yapraklarının alt ve üst yüzüne bırakırlar. Çıkan larvalar yumurta kabukları üzerinde toplu halde bulunur ve sonra bitkinin püskül ve koçanlarına hareket ederler. Koçan püskülü ve koçanda beslenmesini tamamlayan larvalar toprakta pupa olur. Bir dölünü 25–30 günde tamamlar. Birinci ürün mısırda zararlı değildir. Mısırın tepe ve koçan püskülü ile süt olum dönemlerinde görülürler. İkinci ürün mısır bitkisinde 1 döl verir.

ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI 
Larvalar, mısır bitkisinde koçan püskülünü kesmek ve süt olum dönemindeki koçan içerisine girerek koçan danelerini yemek suretiyle zarar verirler. Döllenmeden önce koçan püsküllerinde beslenmesi sonucu, koçanların seyrek daneli olmasına ve dolayısıyla ürün kaybına neden olurlar. Ayrıca koçanda açtıkları deliklerden bazı fungal hastalık etmenlerinin girmesine olanak sağlarlar. 

KONUKÇULARI 
Poifag bir zararlıdır. Konukçuları arasında pamuk, sebzeler (patlıcan, lahana, biber, kabakgiller, fasulye vs.) yerfıstığı, mısır, yonca, tütün ve çeşitli süs bitkileri yer alır. Ülkemizde daha çok Akdeniz ve Ege Bölgesinde rastlanılır.

DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLER 
Mısırda Pamuk yaprak kurdunun tespit edilen doğal düşmanları: 
Larva parazitoitleri: Microplitis rufiventris Kok. (Hym.: Braconidae) Habrobracon hebetor Say. (Hym.: Braconidae) Chelonus osculator (Hym.: Braconidae) 
Predatörleri: Nabis pseudoferus Rm. (Hem.: Nabidae) Chrysoperla carnea (Steph.) (Neur.: Chrysopidae) Coccinella undecimpunctata L. (Col.: Coccinellidae) 
Hastalık etmenleri: Bacillus thuringiensis Berliner Bacillaceae Nuclear Polyhedrosis Virüs (NPV) 

MÜCADELESİ 
Kültürel Önlemler 
─ Toprakta kışlayan pupaların imhası amacıyla hasattan sonra tarlalar derin sürülmelidir.
─ Zararlı nemli ve loş ortamları sevdiği için sık ekimden kaçınılmalıdır.
─ Aşırı su ve azotlu gübre kullanılmamalıdır. 
Biyolojik Mücadele 
Pamuk yaprak kurdunun çok sayıda ve etkili doğal düşmanı bulunmaktadır. Doğal düşmanların korunması durumunda, zararlı baskı altında tutulabilmektedir. 
Kimyasal Mücadele 
Doğal düşmanların bu zararlıyı baskı altında tutması nedeni ile kimyasal mücadeleye gerek görülmemektedir. Ülkemizde genel olarak kimyasal mücadelesi önerilmemektedir. Ancak, Doğal düşmanların yetersiz olduğu tarlalarda ve mücadele eşiğinin üzerindeki durumlarda kimyasal mücadele yapılabilir. 

Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünü

Bitki Adı

Etken madde  

Dozu

İlaçlama/Hasat arasındaki süre

KARANFİL, KARANFİL (Kesme karanfil)

%5 Emamectin benzoate

İnsektisit 30 g/100 l su larva

KARANFİL (Sera)

480 g/l Spinosad

25 ml/da (larva)

 



İlaç Önerileri