Orobanche parazitinin kökleri (emeçleri), ayçiçeğinden su ve bitki besin maddelerini alacak şekilde özelleşmiş ve yaprakları küçülmüştür.
Farklı renklerde çiçekleri taşıyan dalsız sapları vardır. Meyvesi kapsül şeklinde olup, çok küçük siyah-kahverengi tohumlara (0,4mm) sahiptir.
Bir orobache bitkisinin yaklaşık 200,000 –300,000 adet tohuma sahip olduğu bilinmektedir. Çok küçük ve hafif olan tohumlar, toprak işleme aletleri, su ve rüzgar ile kolayca yayılmakta ve toprakta canlılığını 15-20 yıl süreyle muhafaza edebilmektedir.
Orobanche ayçiçeği bitkisinin köklerinden salgılanan salgılar ile uyarılarak çimlenir ve konukçu bitkini köklerine tutunabileceği bir organ (emeç) oluşturur. Parazit bu organ sayesinde bitki köklerine tutunarak, kökün içine girer.
Orobanche paraziti konukçu bitkinin köklerin içine girdikten sonra iletim demetlerine ulaşır ve buradan beslenerek orobanche bitkisi meydana gelir. Bu parazit toprak yüzeyinde görülünceye kadar bitkiye zarar vermeye başlar.
Ayçiçek üretimini tehdit eden orobanche halk dilinde verem otu veya canavar otu olarak bilinir. Orobanche ayçiçeğini tanedeki yağ ve protein oranı, bitki boyu bin tane ağırlığı, tabla çapı ve bitki başına verimi azalmasına sebep olmaktadır.
Orobanche parazitinin kökleri (emeçleri), ayçiçeğinden su ve bitki besin maddelerini alacak şekilde özelleşmiş ve yaprakları küçülmüştür. Farklı renklerde çiçekleri taşıyan dalsız sapları vardır.
Meyvesi kapsül şeklinde olup, çok küçük siyah-kahverengi tohumlara (0,4mm) sahiptir. Bir orobache bitkisinin Yaklaşık 200,000 –300,000 adet tohuma sahip olduğu bilinmektedir.
Çok küçük ve hafif olan tohumlar, toprak işleme aletleri, su ve rüzgar ile kolayca yayılmakta ve toprakta canlılığını 15-20 yıl süreyle muhafaza edebilmektedir.
Mücadele: Orobanche ile mücadelede dayanıklı çeşitlerinin kullanılması ile ve kimyasal mücadele ile mümkün olabilmektedir.