Yabancı Otlar

TARLA KİŞNİŞİ (Spergula arvensis L.)

Familya: Caryophyllaceae 

Zararlılık Oranı: 

Genç Bitki: Kotiledon yaprakları kısa (birkaç mm) ve dardır. Yapraklar düz kenarlı, uzun ve yuvarlak uçludur.

Olgun Bitki: Bitki boyu: 10 ila 40 cm. Bitkinin üst kısmı genellikle zayıf görünümlü, gövde dik yada yatıkdır. Gövde de boğumlar beyazımsı renkte ve şişkindir. Yapraklar; Uzun ipliksi görünümlü yaprakları vardır. Yapraklar, şeritsi, biz biçimli, parlak yeşil, içiç boş ve boylu boyunca olukludur. Alt yapraklar rozet şeklinde dizilmiştir; üst yapraklar halka şeklinde çapraz dizilmiştir. Çiçek durumu: Küçük ve beyaz çiçekler çok belirgin olmayan talkım şeklinde dizilmiştir; kırılan meyve çiçek sapları üzerinde ince ve çanak yapraklardan daha uzundur. Çanak ve taç yapraklar yuvarlak-küt uçlu ve aynı büyüklüktedir; normal olarak 10 adet stamenleri vardır. Meyve: Kapsül meyveler oval şekilli ve çanak yaprakların arasından uzamışlardır. Kısmen yuvarlak tohumların çevresi belirgin şekilde bir halka ile sarılmıştır.

Özellik: Keçi, koyun ve atlar için iyi bir yem bitkisidir.

Dağılımı: Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın tamamına yayılmıştır. İstilacı tür olarak kabul edilir.

Genel Bilgiler:  40 cm büyüyebilir. Çok sayıda gövde görülür. Gövde dik ya da yükselici biçimde, tüysüz ya da salgılı tüylü ve genellikle yapışkandır. Taç çok simetrili, beyaz renkli, yaklaşık 1 cm genişliğindedir. Taç yaprak sayısı beştir ve bunlar 3,5 ila 5 mm uzunluğunda, hafifçe çanak yapraklardan uzundur. Çanak yaprak sayısı beştir. Ercik genellikle 10 adet, nadiren de 5 adettir. Boyuncuk sayısı beştir. Yapraklar karşılıklı ya da halkavi dizilişli ve sapsızdır. Meyve yumurta biçiminde genellikle yeşil renklidir. Çiçekler erseliktir. Tek bitki kırka kadar kapsül üretebilir ve her kapsül 20 tohum barındırır. Tohumlar birkaç yıl boyunca toprakta canlılıklarını koruyabilir. Midede sindirilemediği için otçul hayvanların dışkıları ile de yayılabilir. Güneşli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.

Çiçek zamanı:  Mart-Haziran ayları.

Yükseklik: 0-300 metre arası.

Çiçek yaprağı rengi: beyaz

Yaprak tipi: yapraklar basittir (yani loblu veya lobsuz ancak yaprakçıklara ayrılmamış)

Yaprak aranjmanı: gövde boyunca düğüm başına iki yaprak vardır

Yaprak ayası kenarları: yaprak ayası kenarı bütündür (dişleri veya lobları yoktur)

Çiçek simetrisi: çiçek radyal olarak simetriktir

Sepals, petals veya tepals sayısı: çiçekte beş yaprak, çanak yaprak veya tepal vardır

Çanak yaprakların ve taç yaprakların şekli:  hem yapraklar hem de sepals ayrıdır ve kaynaşmamıştır

Meyve türü: meyve kurudur ve olgunlaştığında açılır  

Meyve uzunluğu: 3,5–5 mm

Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri

Bitki Adı

Aktif Madde

Dozu

ŞEKERPANCARI

129 g/l Phenmedipham + 34 g/l Desmedipham

400 ml/da (Tek yıllık geniş yapraklı otların çimlenmeleri ile 3-4 yapraklı dönemi arasında,pancarlarını 2 ve daha fazla gerçek yapraklı döneminde)Dekara 200 ml dozunda 7-10 gün arayla 2 kez uygulanır.

ŞEKERPANCARI  

244 g/l Chloridazon +150 g/l Tri-allate

1000 ml/da : Hafif ve orta topraklarda 1100 ml/da : Ağır ve humusca zengin topraklarda Ekim öncesi tırmık yada kürümler altına uygulanır.



İlaç Önerileri