(Rhaphidopalpa foveicollis)
Tanımı ve Yaşayışı
Erginleri 6,5-7 mm boyunda olup vücut şekli uzunca ve silindiriktir. Oldukça hareketli bir böcektir. Larva limon sarısı renginde ve ince uzun olup, olgunlaştığında 10-15 mm boya ulaşır. Kavun kızılböceği, kışı ergin döneminde diyapoz durumunda kuru yapraklar altında veya toprak içinde geçirir. Erginler ilkbaharda havaların ısınmasıyla kavun tarlalarında görülmeye başlarlar. Yılda 2-4 döl verir.
Zarar Şekli
✓ Kavun kızılböceği’nin hem ergini ve hem de larvası zararlıdır.
✓ Erginleri genç bitkilerin yaprak, sürgün ve çiçekleri üzerinde beslenirler ve yaprakları kalbur gibi delik deşik ederler.
✓ Larvaların zararı ise köklerdedir. Bitkilerin ana ve yan köklerini delerek tahrip ederler.
Zararlı Olduğu Bitkiler
Kabakgiller bu zararlının konukçusudur. Özellikle kavun ve hıyarı tercih ederler. Karpuz ve kabak ikinci derecede tercih ettiği konukçulardır.
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal olmayan mücadele
Tarlada sonbahar veya erken ilkbaharda derin sürüm yapılması kışı geçirmek üzere bitki artıkları veya toprakta bulunan erginlerin yok edilmesi bakımından oldukça yararlıdır.
Kimyasal Mücadele
Kavun kızıl böceğinin ergin ve larvaları için mücadele ayrı ayrı yapılır.
Tarlanın köşegenleri istikametinde 100 adet bitkinin yeşil aksamında ergin aranır. Bitki başına 1-2 ergin görüldüğünde ergin mücadelesi yapılır. Larvalar için, aynı şekilde tarlanın köşegenleri istikametinde gidilerek tarla kontrol edilir. Solmuş bitkilerin kök boğazı ve civarı ile köklerinde larva aranır. Tarla kontrollerinde % 2 oranında bulaşıklık saptanırsa larva mücadelesi yapılır.
Ruhsatlı etken madde bulunmamaktadır.