(Pseudomanas spp.)
Tanımı ve biyolojisi
Pseudomonas spp. cinsleri genelde optimum 28-30°C, maksimum 35°C ve minimum 1°C’de gelişir. Bakteri nemli ve serin havalarda iyi gelişir. Sıcak ve kurak aylarda pasif duruma geçer.
Zarar Şekli ve Belirtileri
✓ Hastalığın ilk belirtileri, sürgün ve yaprak yanıklığı biçimindedir.
✓ Genç sürgünlerin yaprak sapı siyahlaşır, yaprak yüzeyinde ıslağımsı esmer lekeler oluşur, yaprak turgorunu kaybeder ve orta damar boyunca kıvrılarak aşağı doğru sarkar.
✓ Hastalık, genç sürgünlerde soğuktan yanmış gibi zarar yapar. Sürgünler kısa zamanda çıplaklaşır ve kurur.
✓ Hastalığın ilerlemiş halinde, siyahlık yaprak sapından dala geçerek dalda oval ve uzunumsu siyah lekeler meydana getirir.
✓ Yaprak düşer ve zamanla lekeler kızıl kahverengine döner.
✓ Eski lekeler, çatlayarak kabuk şeklinde daldan ayrılır.
✓ Bakteri, rüzgârın sürüklediği yağmur suları ile kolayca taşınır ve yayılır.
✓ Çiçek küfü veya tomurcuk çürümesi olarak adlandırılır, erken belirtileri, açılmamış çiçek tomurcuklarının çanak yaprakları üstündeki çökmüş bölgelerdir.
✓ Tomurcuk içinde enfeksiyon olduğu zaman çiçek yaprakları sarı ve portakal rengindedir.
✓ Çiçek açıldığı zaman dokuların içi koyu kahverengi ve çürümüş olduğu görünür. Bu şartlarda çiçek hemen dökülür.
✓ Şiddetli enfeksiyon durumlarında bütün dişicik başları ve ercik sapı çürümüştür. Dişicik borusunun sapı bodur kalmıştır.
Konukçu Olduğu Bitkiler
Konukçu ağı çok geniştir. Birçok sert ve yumuşak çekirdekli meyvelerin yanı sıra diğer meyve ve hububatlarda da görülmektedir. Başlıca; Limon, portakal, mandarindir. Ayrıca leylak, karakavak, kayısı, dişbudak, fasulye, armut, şeftali, erik, meşe, gül, darı, söğüt, yonca, badem, ceviz, domates, zakkum, bakla ve mısır konukçuları arasındadır.
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal Olmayan Mücadele
✓ Sulama, gübreleme ve budama işlemleri zamanında yapılmalı, yeni dal ve sürgünler kış mevsimine, olgunlaşmış ve odunlaşmış olarak girmelidir.
✓ Turunçgil bahçeleri hakim rüzgârlara karşı rüzgâr kıran ağaçlar yardımıyla korunmalıdır.
✓ Yeni kurulan bahçelerde üçgen usulü dikim tercih edilmelidir.
✓ Fazla su tutan topraklarda drenaj kanalları açılmalıdır.
✓ Hastalıkla çok bulaşık dallar kesilip yakılmalıdır.
✓ Budamada kullanılan aletler her seferinde %10’luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) daldırılarak dezenfekte edilmelidir.
Kimyasal mücadele
İlaçlamaya, hasattan sonra çok kuru dallar temizlendikten sonra başlanır. Hafif bulaşık bahçelerde ilk ilaçlama hasat sonrası olmak üzere 1 ay ara ile 2 kez %1.5’luk bordo bulamacı şeklinde uygulanır. Eğer bahçede ağır bir enfeksiyon söz konusu ve aynı zamanda kış ve ilkbahar ayları yağışlı ve ılık seyrediyorsa, hasattan sonra başlamak üzere birer ay ara ile 2- 3 kez %1.5 dozda bordo bulamacı ve çiçek tomurcukları patlamadan önce %1’lik dozda bir uygulama daha yapılmalıdır. Bu şekildeki bahçelerde en az 3 yıl süre ile kimyasal uygulamalarına devam edilmelidir.