Phyllotreta corrugata
![böcek içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu](https://lh4.googleusercontent.com/ZOrGU4z95oGNZujG_Bt1BGG55Xou4e3aHXO3stLettXtaR9qRR5Eqwxo04WLy9qFBd12vI27R2FCMCjW8Zffxih1scZaXTP1lDM_yGSFmDKRITogBMcJomX1BLJl3x5RYc-_05vrs9hm77PA2mNa69mub4pkbbiZqEBbHwIDqwKFkDSfXRinImsxHdT0_6thIG7dVnFhpw)
Phyllotreta nigripes
![böcek, çay demleme topu içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu](https://lh6.googleusercontent.com/yLbtlePAH_bVnBnzwtmyJEtXD7fY5PsS-sVTlfGSSDKdiqKZI7H4ywsodqVfCWpMyXmYrQLc3s2jJ9VEmqMgsEC7L7Em-1ip6mEjh2K0bkNHisCxbETa8DPYr6B0qDml2s1ICCVQGJIltHVJK0g9MMt4hsSrSptF0kkadpFeOYgBkdNV3fel2IcC6UKj6j5DNSTmG_VcEg)
Phyllotreta undulata
![böcek içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu](https://lh4.googleusercontent.com/2ftNYEKuvzm5USh7hucwt1vhoSQ4VrAZ6VyTFiXyuUxCp7bmTLcJasP4DKQq8nUNgWORPQNtLPq-gq3KMD193qfip0FtBz2iQYgFTTZYwhru1fh9b-SWCoxfkZgFnhevow_WqEGwkt6Ui9J16qug6VZ-Kk11aIS9wMOtjZ6foE9gV5ABHp3OBR3vmdxmWpZDjmKl4E-D_g)
Phyllotreta diademata
![böcek içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu](https://lh3.googleusercontent.com/xwXwK8KUXYvq75V653D0f6VUOIUO9AwOnqk3QvhzqdqPX3n-jdxRDrgHm24GJAiU5nOLRTKMuFNMMuWcYVGti6M0_FGiFAhfOaIH-rVFKSWBce5sCKflzPETQz__M7aAAwUTaMFIRy0Y4_j2ID_93f7wMDR6erIZqEZTVum8yWBYTdZ6VcNzs-7J6JBWx98U9e7vtVQOXA)
Phyllotreta atra
TANIMI VE YAŞAYIŞI
Ülkemizde bulunan türleri Phyllotreta corrugata Rche., P.nigripens (F.), P.undulata Kutsh., P.diademata F., P.atra (F.), Psylloides turcica Heik., P.elliptica All.’dır. Erginleri ortalama 2.4 mm uzunluğunda, siyahi yeşil metalik renklerde bir böcektir. Üçüncü çift bacaklarının femurları çok gelişmiş olup pire gibi sıçrarlar, üst kanatların üzeri sık noktalıdır (Şekil 80). Erginler kışı toprakta, bitki artıklarında ve otlar altında geçirirler. İlkbaharda hububatın kardeşlenme döneminde görülürler. Çiftleşen ergin dişiler yumurtalarını bitkilerin kök boğazına bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar bir süre sonra pupa dönemine girerler. Temmuz, ağustos aylarında çıkan erginler daha sonra kışlama dönemine girerler. Yılda bir döl verirler
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Larvaların kökboğazında yaptığı zararlar önemli değildir. Esas zararı ergin böcekler yapar. Yapraklarda beslenerek delikler meydana getirirler. Kurak yıllarda zarar artar. İlkbaharda zayıf gelişmiş olan 3-5 yapraklı ekinlerde ekonomik önemde zarar yaptığı saptanmıştır. Ülkemizde tahıl ekimi yapılan bütün alanlarda bu zararlılar görülebilir. Ancak ekonomik önemde bir zararlı değildir.
KONUKÇULARI
Polifag zararlılardır. Buğday, arpa ve diğer Buğdaygiller, şekerpancarı, patates, domates, şerbetçiotu, kenevir, acıot, köpek üzümü, çobançantası, tarla akça çiçeği güzel avratotu, tütün, lahana, şalgam, turp, yabani hardal, şebboy, yabani tere, kolza, süpürgeotu, süs bitkileri vs. konukçularıdır.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
− Tarla içindeki ve çevresindeki yabancı otlar yok edilmelidir. − Ekim, zamanında yapılarak bitkinin kuvvetli gelişmesi sağlanmalıdır. Geç ekimlerden kaçınılmalıdır. − Konukçusu olmayan bitkiler münavebeye sokulmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
Çevre ve iklim şartlarına bağlı olarak değişebilir. Mücadele erginlere karşı genellikle mart ayında yapılır. Fide döneminde (hububat 3-5 yapraklı iken) ¼ m²lik çerçevelerle en az 15-20 noktada sayım yapılır, m2 ’de ortalama 15 ve daha fazla ergin böcek bulunan tarlalar ilaçlanır.
Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünlerinden biri ile ilaçlama yapılır.
Kullanılacak alet ve makineler
İlaçlamada hidrolik tarla pülverizatörü, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır.
İlaçlama tekniği
Havanın serin ve sakin olduğu saatlerde, sabah veya akşamüzeri, yüzey ilaçlaması şeklinde yapılmalıdır.
Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünü