(Coccus spp.)
Tanımı ve Biyolojisi
Ergin dişi yarım küre şeklinde, bombelidir. Renk koyu kahverengi veya parlak koyu esmerdir. Vücut uzunluğu 3.0-3.5 mm, genişliği 2.5-3.0 mm, yüksekliği ise 2.0-2.5 mm’dir. Yumurta ergin dişi kabuğunun altında toz gibi görünür. Bir dişi kabuğunun altında 2000-3000 yumurta bulunabilir. Yumurtadan yeni çıkmış olan hareketli larvalar pembemsi-turuncu renkte ve yassı yapılı olup, antenleri ve bacakları mevcuttur; kendini dal üzerinde sabitleyene kadar hareketlidir. İkinci dönemde bacak ve antenler kaybolur, kendisini dal üzerinde sabitler ve üzerinde kabuk oluşmaya başlar. Kışı ikinci dönem nimf halinde geçirir. Ege Bölgesinde, mart sonunda havaların ısınmasıyla birlikte gelişmeye başlayan nimfler, nisan sonunda ergin olur. Mayıs başından itibaren yumurtalar görülmeye başlar. Mayıs ortasında ilk hareketli nimf görülür. Karadeniz Bölgesinde ilk hareketli nimfler haziran başında görülür. Yılda 1 döl verir.
Zarar Şekli
✓ Zararlı, gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturur.
✓ Ergin ve nimflerin beslenmesi sonucu ağaçları zayıflatıp, dalları kurutmak ve yoğun tatlımsı madde salgılamak suretiyle iki şekilde zarar yapar.
✓ Emgi sonucunda dallarda ağaç tarafından salgılanan zamk akıntısı meydana gelir. Salgıladığı tatlımsı madde sürgün, yaprak ve meyvelere bulaştığında özellikle yeşil olarak tüketilen erkenci erik çeşitlerinde (Can eriği, Havran eriği gibi) hasadı güçleştirmektedir.
Konukçuları
Polifag bir zararlıdır.
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal Olmayan Mücadele
✓ Popülâsyonun çok yüksek olduğu yerlerde kış sonu veya ilkbahar başında yoğun bulaşık dallar kesilip budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
✓ Ayrıca ağaçların kuvvetli bulundurulması, bakım işlemlerinin uygun olarak yapılması ve sık dikimden kaçınılması da genel kültürel önlemler arasında sayılabilir.
Biyolojik Mücadele
Doğada zararlının pek çok doğal düşmanı vardır. Bunlar çoğunlukla zararlıyı baskı altında tutarlar. Bu nedenle ilaçlı mücadeleye karar verirken doğal düşmanların durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Kesin bir değer vermek güç olmakla birlikte ilkbaharda %50’nin üzerinde parazitlenme görülen bahçelerde ilaçlamaya gerek olmayabilir.
Parazitoitleri
Coccophagus lycimnia (Walk.) (Hym.: Aphelinidae)
Cocophagus scutellaris Dalm. (Hym.: Aphelinidae)
Coccobius spp. (Hym.: Aphelinidae)
Metaphycus dispar (Merc.) (Hym.: Encyrtidae)
Phaenodiscus aeneus (Dalm.) (Hym.: Encyrtidae)
Predatörleri
Orius minutus (L.) (Hem.: Anthocoridae)
Scymnus apetzi (Muls.) (Col.: Coccinellidae)
S. interruptus (Goeze) (Col.: Coccinellidae)
Exochomus quadripustulatus (L.) (Col.: Coccinellidae)
Cybocephalus fodori E.-Y. (Col.: Cybocephalidae)