TANIMI VE YAŞAYIŞI
Antep fıstığı beyaz kabuklubiti (Suturaspis pistaciae) erginleri, 2.0-2.5 mm boyunda, uzunca bir yapıda ve baş kısmı sivricedir. En dışta beyaz renkli bir tabaka bulunur. Bu beyaz tabakanın iç kısmında kabuklubitin kahve renkli saydam ve sağlam yapılı bir kabuğu vardır. Bu kabuk açıldığında erginin turuncu renkli olduğu görülür. Genç larvaların kabukları üzerinde beyaz tabaka yoktur. Bu beyaz tabaka, larva ergin döneme geçerken meydana gelir. Bir erginin karnı açıldığında turuncu renkli yumurtalar görülür. Kışı bir yıllık ve daha yaşlı sürgünler üzerinde döllenmiş dişi durumunda geçirmektedir. Mayıs ayında ergin vücudunda teşekkül eden yumurtalar, haziran ayı başında açılmaya başlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar ağacın vejetatif gelişmesine uygun olarak önce yaprak ve sürgünlere daha sonra meyvesi üzerine yerleşir. Yapraklara yerleşen larvalardan temmuz ayı sonunda yeni erginler meydana gelir. Bu erginlerden ağustos ayı ortalarına doğru ikinci döl larvaları meydana gelir. Sürgünlerde ise, kasım ayına kadar ancak birinci dölü tamamlar. Antep fıstığı beyaz kabuklubiti yavru doğurarak çoğalır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2 döl verir
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Zararlı yaz ayları boyunca yapraklara, sürgünlere bazen de meyvelere yerleşir ve bitkinin özsuyu ile beslenir. Bu beslenme sonucu zararlı yoğunluğu fazla ise bitki zayıflar ve sürgünler deforme olur, boyları kısalır. Antepfıstığı yetiştirilen bütün bölgelerde bulunur. Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde yoğunluğu daha fazladır.
KONUKÇULARI
Antepfıstığının yabani ve kültür türleri konukçularıdır.
DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde aşağıdaki doğal düşmanlar tespit edilmiştir. Predatörleri: Coccinella septempunctata L. (Col.: Coccinellidae) Exochomus nigromaculatus (Goeze) (Col.: Coccinellidae) E. quadripustulatus L. (Col.: Coccinellidae) Hyperaspis reppensis Herbest (Col.: Coccinellidae) Pharoscymnus pharoides Marseul (Col.: Coccinellidae) Scymnus araraticus Khrzorian (Col.: Coccinellidae) S. subvillosus (Goeze) (Col.: Coccinellidae) S. suturalis Thunberger (Col.: Coccinellidae) S. apetzi Mulsant (Col.: Coccinellidae) S. quadriguttatus Fürsch (Col.: Coccinellidae) Oenopia conglabata Linnaeus (Col.: Coccinellidae) Anthocoris minki Dohrn. (Hem.: Anthocorideae) Orius horvathi (Reuter) (Hem.: Anthocorideae) Anisochrysa carnea (Steph.) (Neur.:Chrysopidae) Parazitoiti: Encarsia sp. (Hym.: Aphelinidae) Parazitoitler doğada antepfıstığı beyaz kabuklubitini; %10-17 oranında parazitleyebilmektedir.
MÜCADELESİ
Mekanik Mücadele
Bulaşıklığın az ve belirgin olduğu sürgünler kesilip bahçelerden atılmalıdır. Bu önlemler aktif larvalar meydana gelmeden alınmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
Zararlının kışlayan erginlerine karşı şubat ve mart aylarında, günlük ortalama hava sıcaklığının 5°C’nin üzerinde olduğu yağışsız günlerde ve tomurcuklar patlamadan 20 gün önce kış mücadelesi uygulanır. Bahçe büyüklüğüne göre ağaçların %10’undan kontroller yapılır, her kontrol edilen ağaçtan 20 sürgün incelenir. Üzerinde en az 10 ergin bulunan sürgün bulaşık kabul edilir. Bulaşık sürgün oranı %10 ve daha yukarı olduğunda kimyasal mücadeleye karar verilir. İlaçlama bahçenin tümünde yada bulaşıklığı saptanan ağaçların ilaçlanması şeklinde yapılacaktır.
Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan Bitki Koruma Ürünleri kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
Kullanılacak alet ve makineler
İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü, kullanılır.
İlaçlama tekniği
Sürgünlerin ve dalların ilaçla iyice kaplanmasına özen gösterilmelidir.
UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
İlaçlamadan en az 20 gün sonra, canlı erginlerin bulunduğu bulaşık sürgün oranı %10’un altında olmalıdır