Zararlılar

ANTEP FISTIĞI KABUKLU BİTİ (Pistaciaspis pistaciae Arch.)

TANIMI VE YAŞAYIŞI

Antepfıstığı kabuklubiti (Pistaciaspis pistaciae)’nin ergin dişileri 2.2–3.0 mm, erkekleri ise 1.5–2.0 mm boyundadır. Açık kahverenginden, siyahımsı kahverengine kadar değişen renklerde bulunabilir, sert ve koruyucu kabuğu virgülü andırır. Kabuk arka kısma doğru genişleyen halka görünümlüdür . Erkekler, dişilere göre daha dardır. Yaz aylarında meydana gelen birinci döl erginlerinin kabukları kaldırıldığında renklerinin portakal sarısı olduğu görülürken, kışı geçiren erginlerin renkleri ise daha koyudur. Birinci dölün larvaları açık kahve renkli ikinci dölün larvaları ise koyu kahve renklidir. Birinci dölün larvalarının vücutları, başlangıçta elipsoid olduğu halde ikinci dölün larvaları virgüle benzer. Kışı son yıl sürgünlerinde, meyve ve sürgün gözlerinde yumurtasız ergin durumunda geçirmektedir. Erginlerde yumurtalar nisan ayı başlarında oluşur. Mayıs ayında bütün erginlerin yumurtaları ergin kabuğu altında depo edilmiş durumdadır. Yumurtadan ilk çıkışlar nisan ayı sonlarında başlar ve haziran ayı ortalarına kadar devam eder. Birinci döl larvaları genellikle yaprak sapı ve yaprak alt yüzeyinde damarlar arasına dizilir, bunların çok azı sürgünlere geçer. Ağustos ayında meydana gelen ikinci döl larvaları ise genel olarak sürgünlere ve bu sürgünlerdeki gözlere yerleşirler.

ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI

Zararlı yaz ayları boyunca yapraklarda, meyvelerde, sürgünlerde ve gözlerde yerleşip, bitkinin özsuyunu emerek beslenir. Bu beslenme sonucu bitki zayıflar, yoğun bulunduğu hallerde sürgünler cılız kalır. Antepfıstığı ağacının yetiştiği yerlerde değişik yoğunluklarda görülmektedir. Siirt ve Mardin illerinde daha yoğun bulunmaktadır

KONUKÇULARI

Antepfıstığının yabani ve kültür türlerinde bulunmaktadır.

DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ

Gaziantep ilinde aşağıdaki doğal düşmanlar tespit edilmiştir. Predatörleri: Coccinella septempunctata L. (Col.: Coccinellidae) Exochomus quadripustulatus L. (Col.: Coccinellidae) Hyperaspis reppensis Herbest (Col.: Coccinellidae) Oenopia conglobata Linnaeus (Col.: Coccinellidae) Scymnus spp. (Col.: Coccinellidae) Anthocoris minki Dohrn. (Hem.: Anthocorideae) Orius horvathi (Reuter) (Hem.: Anthocorideae) Anisochrysa carnea (Steph.) (Neur.: Chrysopidae); Ayrıca, doğada antepfıstığı kabuklubitini %12–25 arasında etkileyen Hymenopter parazitoitler vardır.

Mücadelesi

Mekanik Mücadele

Bulaşmanın az ve belirli olduğu durumlarda bulaşık sürgünler kesilip bahçeden uzaklaştırılmalı bu önlemler aktif larvalar çıkmadan önce uygulanmalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama zamanı

Zararlının kışlayan erginlerine karşı şubat ve mart aylarında, günlük ortalama hava sıcaklığının 5°C’nin üzerinde olduğu yağışsız günlerde ve tomurcuklar patlamadan 20 gün önce kış mücadelesi uygulanır. Bahçe büyüklüğüne göre ağaçların %10’undan kontroller yapılır, her kontrol edilen ağaçtan 20 sürgün incelenir. Üzerinde en az 5 ergin bulunan sürgün bulaşık kabul edilir. Bulaşık sürgün oranı %10 ve daha yukarı olduğunda kimyasal mücadeleye karar verilir. İlaçlama bahçenin tümünde yada bulaşıklığı saptanan ağaçların ilaçlanması şeklinde yapılacaktır.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlık tarafından yayınlanan Bitki Koruma Ürünleri kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.

Kullanılacak alet ve makineler

İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü, kullanılır. 5.2.4. İlaçlama tekniği İlaçlamalar kaplama olarak yapılmalıdır. Bilhassa sürgünlerin iyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ

İlaçlamadan en az 20 gün sonra, canlı erginlerin bulunduğu bulaşık sürgün oranı %10’un altında olmalıdır.



İlaç Önerileri