Yabancı Otlar

YABANİ MARUL (Lactuca serriola L.)

Familya: Asteraceae

Zararlılık Oranı: 

Genç Bitki: Uzamış kaşık şeklinde kotiledon yaprakları bulunur. Yapraklar ovalden üçgene değişen şekillerde ve eşit olmayan dişlidir.

Olgun Bitki: Bitki boyu: 40 ila 120 cm. Gövde genellikle dallanmış, dik olarak büyür. Tüysüz veya tabanı sert tüylü ve tepede bir başak şeklini almıştır. Yapraklar; Yeşil-mavi renkli yapraklar almaşık olarak dizilmiştir. Yapraklar dik, ana damarının üzeri dikenli, sapsız, kavrayıcı ve az teleksi (tüysü) bölmelidir. Kırıldığında sütsü sıvıları vardır. Çiçek durumu; 10 mm genişliğinde çok sayıda demetler halindedirler. İnvolukrum brakteleri bir kaç sıra halinde dizilmiştir. Mavi-yeşil renkli genellikle leylak renkli ve tüysüzdür. Çiçekleri dilsidir, az sayıda ve açık sarı renklidir. Meyve: Gri-siyah renkli akenleri vardır. Elips şeklinde, 3 -4 mm ve 5 ila 9 omurgalidir; gagalıdırlar ve pappusları 2 sıra tekli tüylerden oluşur.

Dağılımı:  Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir.

Genel Bilgiler:  Dikensiz ve sütlü bir lateks içeren gövdeleri 2 metreye kadar büyüyebilir. Yapraklar üst bölümlere gidildikçe küçülür. Bunlar dikdörtgensi ya da mızraksı, teleksi, mumsu grimsi yeşil rengindedirler. İnce dikenler, damarlar ve yaprak kenarları boyunca izlenir. Alt kısımlarda beyaz damarlar görülür. Bunlar kesildiğinde lateks sızdırırlar. Çiçek başları 11 ila 13 mm genişliğindedir, soluk sarı ve çoğunlukla mor uçlu, 12 ila 20 arası dilsi çiçek görülür. Disk çiçeği yoktur. Bırahteler genellikle mor renklidir. Kapçık gri renklidir. Sorguç beyazdır ve eşit uzunlukta tüyleri vardır. Tohumlar ağustos ve eylül aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Kumlu ya da tınlı toprağı ve güneşli bölgeyi tercih eder. Tohumlar baharda doğrudan dışarı ekilebilir, hızlı çimlenirler.

Çiçek zamanı:  Temmuz-Eylül ayları.

Yükseklik: 0-1600 metre arası.

Çiçek rengi: maviden mora, sarı

Yaprak tipi: yapraklar basittir (yani loblu veya lobsuz ancak yaprakçıklara ayrılmamış) 

Yaprak aranjmanı: gövde boyunca düğüm başına bir yaprak vardır

Yaprak ayası kenarları: yaprak ayası kenarı loblara sahiptir veya hem dişlere hem de loblara sahiptir

Meyvede tutam veya tüy: tüyün en azından bir kısmı ince kıllardan oluşur

Bitki üzerindeki dikenler: bitkinin dikeni yoktur

Yaprak ayası uzunluğu: 60–150 mm



İlaç Önerileri