Yabancı Otlar

YABANİ MÜRDÜMÜK (Lathyrus aphaca L.)

Familya: Fabaceae

Zararlılık Oranı: 

Genç Bitki: Kotiledon yaprakları toprakaltındadır. İlk 2 yaprak küçük kulakçıklara (stipul) indirgenmiştir. Sonra oluşan yapraklar çok büyük kulakçıklara dönüşmüştür.

Olgun Bitki: Bitki az yada çok sürünücü, biraz tırmanıcı ve dallı olup 10 ila 50 cm uzunluğundadır. Gövde dört köşelidir. Yapraklar: Karşılıklı dizilmiş yaprakların her biri bir tendril (sülük) ve bir çift oval, büyük, tabanda keşik uçlu, mızrak başlı ve bir nokta ile sonlanan kulakçığa dönüşmüştür. Kulakçık üzerinde paralel damarlar net olarak görülebilir. Çiçek durumu: Tek bulunan sarı çiçekler uzun sapların üzerinde bulunur. Meyve: Meyve düz bakla şeklindedir ve büyüklükleri 20 ila 30 cm dir.

Özellik: Kireçli veya killi-kireçli toprakları severler. Soğuktan hoşlanırlar.

Dağılımı:  Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir.

Genel Bilgiler:  Lathyrus aphaca var. biflorus tanımına uyuyor ancak bu taksonu onaylayan bir veritabanı göremedim, sadece Flora of Turkey’de var. 5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde kanatlı değildir Orta kulakçık genişçe yumurtamsı ve 5 ila 30 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 1 ila 2 arası çiçek bulundurur. Çiçekler 1 cm genişliğindedir. Çanak 3 ila 9 mm uzunluğundadır. Taç parlak ya da soluk sarın renklidir. Çiçekler erseliktir. Meyve şeritsi dikdörtgensi ve 18 ila 35 mm uzunluğundadır. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Gölgeden hoşlanmaz. Yapraklar sülüğe, kulakçıklar ise yaprağa evrilir. Tohumlar ekilmeden önce yirmi dört saat ılık suda bekletilmelidir. Bunlar bahar aylarında sera benzeri alanlara ekilebilir.

Çiçek zamanı:  Nisan-Mayıs ayları.

Yükseklik: 0-200 metre arası.

Çiçek yaprağı rengi: sarı

Yaprak aranjmanı: gövde boyunca düğüm başına bir yaprak vardır

Çiçek simetrisi:  çiçek iki taraflı simetriktir 

Sepals, petals veya tepals sayısı: çiçekte beş yaprak, çanak yaprak veya tepal vardır

Meyve türü:  meyve kurudur ve olgunlaştığında açılır

Meyve uzunluğu: 20–40 mm

Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri

Bitki Adı

Aktif Madde

Dozu

BAĞ 

480 g/l Glyphosate asite eşdeğer Dimethylammonium Tuzu

225 ml/da yabancı otların genç ve aktif olarak büyüdüğü devre. Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılamaz.

HUBUBAT

500 g/l 2,4-D asite eşdeğer dimethyl amin tuzu

150-200 ml / da Kardeşlenme dönemi,başlangıcında 160 ml / da,sonunda 200 ml / da uygulanır.Karadeniz bölgesinde erken dönemde 300 gl / da eşdeğer doz kullanılır

TURUNÇGİLLER, BAĞ, FINDIK, ZEYTİN, KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRİLEMEYEN ALANLAR 

441 g/l Glyphosate Potasyum Tuzu

300 ml/da Aktif büyüme döneminde uygulanır.



İlaç Önerileri