TANIMI VE YAŞAYIŞI
Antep fıstığı yeşilpsillidi (Megagonoscena viridis) erginleri 2.0–3.0 mm boyunda, yeşil ve açık yeşil renklidir. Baş büyük, gözler kabarık ve kırmızı renkli, antenleri 10 segmentlidir. Kanatlar saydam olup, kanat damarları iyi gelişmiştir. Yumurtalar ilk bırakıldığında uzunca bir şişe görünümünde ve renkleri mat beyaz olup, birinci ayda beyaz, daha sonra bal rengine ve en sonunda da koyu kırmızıya dönüşür. Yumurtalar yaprak ve karagöz (meyve gözü) koltuklarının gizli yerlerine bırakılır. Nimfler, yumurtadan yeni çıktıklarında sarı renkli ve basık vücutlu, daha sonra ise yeşil renge dönüşür. Kışı yumurta olarak, yıllık sürgünlerdeki sürgün ve meyve gözlerinin korunaklı yerlerinde geçirir. Mart ayı sonundan itibaren sürgün ve meyve gözlerinin kabarması sırasında yumurtalar açılır. Çıkan genç nimfler, kabaran tomurcuklar içine girerek, yeni oluşan yaprak ve çiçekler arasında beslenirler. Nimfler 25-30 gün kadar süren bu beslenmeleri sırasında beş gömlek değiştirir ve nisan sonu ile mayıs başlarından itibaren doğada erginler görülmeye başlar. Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarında yumurtlama mayıs ayı başından haziran ayı ortalarına kadar devam eder. Bir dişi ortalama 190 adet yumurta bırakır. Bırakılan bu yumurtalar ertesi yılın mart ayı sonuna kadar kışlar. Yılda bir döl verir.
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
M.viridis nimfleri, antepfıstığının yeni oluşan yaprak ve meyve salkımlarında beslenerek bitkinin özsuyunu emerler. Nimflerin popülâsyon yoğunluğuna göre ağacın bütün yaprakları ve sürgün uçları kıvrılır ve deforme olur. Uzun süre bulaşık olan bahçelerde genellikle ağaçların büyümesinde bir durgunluk görülür. Böylece ağaçlarda meyve tutumu normale göre azalır. Nimfler beslenme sırasında ayrıca tatlımsı bir madde bıraktıkları için fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olurlar. Bu durum yaprakların özümleme yapmasını engeller.
KONUKÇULARI
Kültür ve yabani antepfıstığı türleri zararlının konukçularıdır.
DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Parazitoiti: Psyllaephagus sp. (Hym.: Encyrtidae) Predatörleri: Anthocoris minki Dorn. (Hem.: Anthocoridae) Campylomma lindbergi Hb. (Hem.: Miridae) C. diversicornis Reut. (Hem.: Miridae) Gaziantep ilinde yapılan çalışmalarda M. viridis nimflerinde Psyllaephagus sp.’un az oranda etkili olduğu saptanmıştır. M.viridis’in nimf ve yumurtalarının en önemli predatörü A.minki’dir. Ayrıca C.lindbergi ve C.diversicornis de M.viridis’in yumurta ve nimfleri üzerinde beslenirler. Bu parazitoit ve predatörler uygun koşullarda zararlı popülâsyonunu baskı altına alabilecek yoğunluğa erişebilir.
MÜCADELESİ
Kimyasal Mücadele
Doğal düşmanları zararlıyı baskı altında tuttuğundan kimyasal mücadele önerilmemektedir.