Tanımı ve Yaşayışı
Fındıkta Virgül Kabuklu Biti ergin dişisinin kabuğu virgül ya da midye biçiminde, koyu kahverenginde ve 2,5-3,0 mm uzunluktadır. Portakal sarısı rengindeki larvanın bulunduğu kabuğun ön kısmı dar, arka kısım ise daha geniştir. Erkek pupanın kabuğu daha küçük, dar ve daha uzundur. Yumurtalar oval ve beyaz renklidirler. Yumurtanın açılmasıyla çıkan hareketli larvalar açık sarı renktedir. Kışı, ergin dişinin kabuğu altında yumurta döneminde geçirir. Yumurtalar mayıs başlarında açılır. Çıkan larvalar dal ve yapraklara dağılır. Dal üzerinde kalanlar 1-2 gün içerisinde yerleşerek, hortumlarını bitki dokusuna sokup beslenmeye başlarlar. Kısa bir süre içerisinde anten, bacak ve gömleklerini atarak bir kabuk oluştururlar. İki larva dönemi geçirdikten sonra temmuzda ergin dişiler görülmeye başlar. Bunlar kanatlı ergin erkeklerle çiftleşerek yumurta bırakırlar. Yumurtalar, üstten dişi kabuğu, alttan ise beyaz ve saydam bir zarla korunurlar. Dişi yumurta bıraktıkça kabuğun uç kısmına doğru çekilir ve yumurta bırakması tamamlanınca ölür. Bir dişi ortalama 66 yumurta bırakır. Bu zararlı Karadeniz Bölgesi’nde yılda bir döl verir.
Zarar Şekli
Konukçuları
Karadeniz Bölgesi’nde daha çok yüksek kuşakta bulunan fındık üretim alanlarında bulunur. Fındık, elma, armut, erik, şeftali ve narenciye gibi meyve ağaçları ile kavak, kestane ve bazı süs bitkileri konukçularıdır.
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal Olmayan Mücadele
Biyolojik Mücadele
Doğal Düşmanları
Karadeniz Bölgesi’nde Vürgül Kabuklu Biti`nin popülasyonunu etkileyen parazitoitler olarak aşağıdaki türler saptanmıştır.
Anabrolepis zetterstedtii (Westwood) Hym.: Encyrtidae
Thysanus ater Walker Hym.: Signiphoridae
Aphytis mytilaspidis Le Baron Hym.: Aphelinidae Bunlardan başka birkaç Coccinellide avcısı ile bir akar avcısı vardır.