Bilgi Bankası

TOMURCUK TIRTILLARI

Yaprak yeşiltırtılı (Hedya nubiferana)

Kırmızı tomurcuktırtılı (Spilonota ocellana)

Küçük tomurcukgüvesi (Recurvaria nanella)

Tanımı ve Yaşayışı

✓  Yaprak yeşil tırtılı ön kanatların dipten mavimsi, siyah ve gümüşi kahverengi; uç kısmı ise beyaz renkli olup, kenarlarında açık kahverenkli lekeler vardır. Larva Baş, göğüs, anal plakalar ve göğüs bacakları parlak siyah renklidir. Sırt kısmında boyuna uzanan koyu yeşil renkli bir şerit, vücut halkaları üzerinde de siyah renkli kabarcıklar vardır.

✓  Kırmızı tomurcuk tırtılı Kanat ucunun iç ve dış köşelerine yakın birer koyu renkli leke vardır. Larva koyu kahverengi-kırmızı olup, baş ve göğüs plakası parlak siyahtır.

✓  Küçük tomurcuk güvesi ön kanatlar kirli gri ve siyah pullarla örtülüdür. Olgun larvanın rengi kırmızı-kahverengidir. Kışı, dalların çatallanan yerlerindeki kabuk çatlakları ve buralarda biriken kuru yapraklar altında, tomurcuk dipleri ve pulları arasında, sık dokulu grimsi beyaz kokon içinde, değişik dönemlerde larva halinde geçirirler.

Zarar Şekli

✓  Tomurcuk tırtılları üç değişik şekilde zarar yapar.

✓  Birincisi ve en önemlisi tomurcuk ve çiçeklerde yaptıkları zarardır.

✓  Bunlar ilkbaharda günlük ortalama sıcaklığın bir kaç gün üst üste 6°C üzerinde seyrettiği günlerde, kışlaklarını terk ederek kabarmakta olan tomurcukları yandan delerek içine girer ve burada beslenirler.

✓  Genellikle meyve tomurcuklarını tercih ederler. Zarar gören tomurcuklar, giriş deliği etrafındaki larvanın pisliklerinden ve hafif ağ ile örtülü oluşları ile kolayca tanınır. Bu zarar çiçek dönemi sonuna kadar devam eder.

✓  İkinci zararı, bir kaç yaprağı ağ ile tutturarak yapraklar arasında beslenmesi şeklinde olur.

✓  Üçüncü zararı ise, yumurtadan yeni çıkan yaz larvaları yapar. Bunlar yaprağın alt epidermisini delerek parankima dokusu ile beslenirler.

Konukçuları

Elma ayva, muşmula, erik, kiraz, badem, kiraz, şeftali, kuşburnu, kayısı, armut.

Mücadele

Biyolojik Mücadele

Elma iç kurdunun da yumurta parazitoiti olan Trichogramma embryophagum’un bulunduğu yerlerde korunması ve etkinliğinin arttırılması için, diğer zararlılarla mücadelede kimyasal mücadeleye alternatif metotlar uygulanmalı, gerektiğinde doğal düşmanlara yan etkisi en az olan bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir.

Hymenoptera takımından Ichneumonidae, Chalcididae, Encyrtidae, Braconidae familyalarına ait birçok tür bu zararlıların larva ve pupa parazitoitleri oldukları literatürde bildirilmektedir. Ankara ilinde Yaprak yeşil tırtılı ve Kırmızı tomurcuk tırtılı’nın yumurtalarında Trichogramma embryophagum Hartig. (Hym.: Trichogrammatidae)’un yaygın olarak bulunduğu ve bazı yerlerde bu zararlıların yumurtalarını %90’na varan oranlarda parazitlediği tespit edilmiştir.


İlaç Önerileri