(Polyphylla spp.)
Tanımı ve Yaşayışı
Ergin böcekler, 35–40 mm uzunluğunda, kırmızı-kahverengi zemin üzerinde bulunan beyaz tüyler nedeniyle alaca görünümlü böceklerdir. En tipik özellikleri, antenlerinin uç kısımlarının yelpaze şeklinde olmasıdır. Larvaları 70–80 mm uzunluğunda, tombul yapılı ve sarımsı krem rengindedir. Vücudu “C” harfi şeklinde kıvrık olup, üzeri ince, sarı, seyrek tüyler ile örtülüdür
Zarar Şekli
✓ Bu türün erginleri, bitkilerin toprak üstü kısımlarını, larvaları ise köklerini yiyerek zararlı olmaktadır. Ancak esas zararı, fidanların ve ağaçların köklerini yemek suretiyle, larvalar yapar.
✓ Fidanlıklarda bir bitkinin kökünde 1 larvanın bulunması önemli zararlara yol açar. Bu nedenle fidanlıklar için çok önemlidir.
Konukçuları
Elma, armut, erik, kiraz, ayva, şeftali.
Mücadele
Kimyasal olmayan mücadele
✓ Sulama, gübreleme gibi bakım işlemleri tam olarak yapılarak ağaç ve fidanlar sağlıklı tutulmalıdır.
✓ Bu zararlılarla bulaşık fidanlıklarda, kullanılacak çiftlik gübresi ilaçlandıktan sonra toprağa karıştırılmalıdır.
✓ Haziran ve temmuz aylarında bahçelerde yabancı ot temizliğine özen gösterilmelidir. Bahçe sonbaharda 20–30 cm derinliğinde sürülerek larvalar, Mayıs ayında 15–20 cm derinliğinde sürülerek pupalar ve temmuz-ağustos aylarında sürülerek de yumurtalar tahrip edilmelidir.
Biyolojik Mücadele
Doğal biyolojik mücadeleyi desteklemek amacıyla; otlu alanlarda ilkbahar ve yazın toprak işlemesi yapılmalıdır. Böylece yüzeye çıkan larvalar kuşların beslenmesiyle önemli derecede azaltılabilir.
Ege Bölgesi’nde zararlının doğal düşmanlarından Scolia sp. (Hym.: Scoliidae) bulunmaktadır. Kuşlar ve karıncalar da doğal düşmanlar arasında önemli yer tutmaktadır. Ancak bunların hiçbirisi zararlının popülasyonlarını azaltacak şekilde etkin olarak bulunmamaktadır.
Kimyasal Mücadele
Bu zararlıya karşı kimyasal mücadele koruyucu nitelikli olup tavsiye edilen ilaçlar entegre mücadele prensiplerine uygun değildir. Bu nedenle yalnız ihtiyaç duyulduğunda fidanlıklarda fidan dikimi ile beraber şubat ve mart ayında kullanılabilir. Köklerde 1-2 larva bulunduğunda ilaçlamaya geçilmelidir.