Bilgi Bankası

YAPRAK BİTLERİ

Elma yeşil yaprakbiti (Aphis pomi)

Elma gri yaprakbiti (Disaphis plantaginea)

Kırmızı gal yaprak bitleri (Disaphis spp.)

Şeftali yaprakbiti (Myzus persicae)

Erik unlu yaprakbiti (Hyalopterus pruni)

Şeftali gövde kanlı biti (Pterochloroides persicae)

Tanımı ve Yaşayışı

Yaprakbitleri genel olarak 1,5–3 mm boyunda, armut biçiminde küçük böceklerdir. Yumurtaları parlak siyah renkte, uzunca oval biçimde 0,5 mm uzunluğundadır. Yaprakbitleri gruplar (koloni) halinde yaşarlar. Kışı meyve ağaçlarının dal ve sürgünleri üzerine bırakmış oldukları yumurta döneminde geçirirler.

Zarar Şekli

✓  Yaprakbitlerinin meyve ağaçlarının taze sürgünlerinde, genç yapraklar ve yaprak sapları üzerinde gruplar halinde beslenmeleri sonucunda,sürgünlerde kısalma ve yapraklarda kıvrılma görülür.

✓  Yoğunluğunun yüksek olması halinde, meyvelerin küçük kalmasına ve şeklinin bozulmasına neden olmaktadır.

✓  Bazı türler beslendikleri yaprakların kuvvetlice kıvrılmasına, kırmızı lekelerin oluşmasına, meyvelerin şeklinin bozulmasına ve küçük kalmasına neden olurlar.

✓  Virüs hastalıkları taşımaları nedeniyle de ikincil zararları da önemlidir.

Konukçuları

Elma, armut, ayva, şeftali, kayısı, badem, erik, kiraz, vişne ve zerdali

Mücadele

Kimyasal olmayan mücadele

Bahçe içerisindeki yabancı bitkiler imha edilmeli, toprak sürümüne özen gösterilmeli, meyve bahçeleri ve yakınında yaprakbitlerine hassas bitkiler yetiştirilmemelidir. Kış ve erken ilkbaharda ağaçlar kontrol edilmeli, yumurta görüldüğü taktirde yapılacak budama ile popülasyon düşürülmelidir.

Biyolojik Mücadele

Çok fazla üreme yeteneği olan yaprakbitlerinin popülasyon artışları doğal düşmanları sayesinde kısmen önlenebilmektedir. Yaprak Bitleri`nin belirlenen parazitoit ve predatörleri aşağıda verilmektedir. Predatörlerden, özellikle Coccinellidae, Chrysopidae ve Syrphidae familyasına bağlı türler ve parazitoitlerden Aphidius türleri, biyolojik mücadele açısından çok önemlidir. Bu faydalıları korunması ve etkinliklerinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Elma yeşil yaprakbitine karşı en uygun ilaçlama zamanı, ağaçların yapraklı olduğu devrede, 100 sürgünde 15 bulaşık sürgün görüldüğü zamandır. Elma gri yaprakbiti ve Elma kırmızı gal yaprakbitine karşı en uygun ilaçlama zamanı, pembe tomurcuk veya çiçek taç yapraklarının döküldüğü dönemde; Elma gri yaprakbiti için 100 sürgünde 1 koloni, Elma kırmızı gal yaprakbiti için 100 sürgünde 5 koloni görüldüğü zamandır.

Kullanılabilecek bazı etken maddeler

Etken madde 

Dozu

İlaçlama/Hasat arasındaki süre

240 g/l Sulfoxaflor

10 ml/100 l su (nimf-ergin)

14 gün

 

 



İlaç Önerileri