(Bostrychus spp.)
Tanımı ve Yaşayışı
Odun Delenler diye de isimlendirilen bu türler, çeşitli renklerde olabilmektedir. Ancak, genellikle meyve ağaçları ile bağlarda zararlı olan türleri siyah renkli olup üzerlerinde beyaz lekeler bulunur. Yılda bir değer vermektedir. Genel olarak kubbeli böceklerim boyları 3,5-12 mm arasında değişir. Vücutları silindir şeklinde, başları iri yapılı ve pro notumun altına gizlenmiş durumdadır. Bu türler bazı yıllarda özellikle ormana yakın veya doğal dengesi bozulmuş bağ ve meyve alanlarında yoğunluk oluşturarak zararlı olabilmektedir.
Zarar Şekli
Zarar şekli zararlının erginleri kuru ve canlı dal dalcıklardan, larvalarıysa ölü bitki dokularında beslenir. Zararlı, narların özellikle dal ve dalcıklarında galeriler açarak odun dokusuna girer ve beslenme sırasında yoğun talaş çıkışı olur. Bulaşık bitki organlarında birden fazla ergin ve beslenme galerisi bulunmaktadır.
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal Olmayan Mücadele
Kubbeli böceklere karşı mücadelede, kültürel önlemleri öncelik verilmelidir. Bu amaçla, nar bahçesi tesis edilecek arazi toprağın drenajı iyi olmalı ve ağaçlar strese girmemelidir. Bahçe bakımı iyi yapılarak ağaçlar sağlıklı bulundurulmalıdır. Budama artıklar toplanarak bahçede uzaklaştırılmalıdır. Yıl boyunca yapılan kontrollerde talaş çıkışı ve zararlı giriş deliği görülen dallar kesilerek imha edilmelidir. Ayrıca bulaşık bahçelerde budanan dallar bahçenin bir yerine yığılarak talaş çıkışı görüldüğünde ya uygun bir kimyasal ilaçlanmalı ya da yakılmalıdır. Bu uygulamalar zararlı yoğunluğunu düşürülmesi açısından önemlidir.