(Aphis punicae)
Tanımı ve Yaşayışı
Kanatsız dişiler 1–2 mm boyunda, vücut yeşil veya sarımsı yeşil renktedir. Kornikulus kaide kısmında mat, uç kısmında koyudur. Kauda kısa olup, kaidede boğum yapmıştır. Kanatlı formlarda ise baş ve toraks siyah, abdomen yeşil veya sarımsı yeşil renkte; kornikıllar siyah, kauda ise yeşildir. Vücut uzunluğu 1.5–2.0 mm’dir. Nar yaprakbiti, narın sürgün uçlarında, yaprak altlarında, çiçek ve meyveleri üzerine yerleşerek koloniler oluşturur. İlk olarak, mart ayı içerisinde (narın çiçeklenme başlangıcında) görülmekte ve nisan-haziran aylarında uygun iklim koşulları ile bitkideki sürgün gelişimine paralel olarak popülâsyonu yükselmekte, mayıs ayı ikinci yarısında da yoğunluğu en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Haziran ayı ikinci yarısından itibaren artan doğal düşman popülâsyonu ile yüksek sıcaklıklar, zararlının popülâsyonunu önemli ölçüde düşürmektedir. Ayrıca, temmuz ayından itibaren kanatlı formlar nar bitkisini terk ederek sekonder konukçularına göç eder ve burada partenogenetik olarak ürerler. Fakat çok azda olsa ağustos ayı sonlarına kadar nar bitkisinde görülebilirler. Sonbaharda (ekim ayından itibaren) nar bitkisine tekrar göç ederek, kanatsız dişierkek bireyleri oluşturur ve çiftleşirler. Çiftleşme sonrası dişi bireyler, yıllık sürgünlerde toplanarak kışı geçirmek üzere yumurtalarını tomurcuk diplerine, dallara ve gövdeye bırakır ve bu yumurtalar bir sonraki yılın ilkbaharında tomurcukların patlama zamanında açılır. Yumurtalardan çıkan fundatriksler ise, taze yapraklarda beslenir. Nar yaprakbiti, kışı yumurta döneminde geçirir ve yılda iklime bağlı olarak çok sayıda döl verir. Zararlının en uygun gelişme sıcaklığı, laboratuarda 22.5–25.0°C iken, doğada ortalama 21.4°C’dir.
Zarar Şekli
✓ Nar yaprakbiti narın yaprakları altında, sürgün uçlarında, çiçek ve meyveleri üzerinde koloniler halinde bulunur.
✓ Zararlı narın yaprak, sürgün, çiçek ve meyvelerinde bitki öz suyunu emerek beslenir. Yaprakların alt yüzünden bitki özsuyunu emerek bitkinin zayıf düşmesine, çiçek ve meyve dökümüne, yaprak ve meyvelerin deforme olmasına neden olur.
✓ Ayrıca, emgi sırasında salgıladığı tatlımsı madde ile yoğun fumajine neden olmakta ve bunun sonucunda da fotosentezi engelleyerek bitki gelişimini zayıflatmakta, çiçek ve meyve dökümü ile ürünün kalitesine bağlı olarak, pazar değerini düşürmektedir.
✓ Zararlı daha çok sık dikim yapılmış, düzenli budaması yapılmayan, rutubet oranı yüksek ve geniş spektrumlu insektisitlerin yoğun olarak kullanıldığı bahçelerde sorun olmaktadır.
✓ Nar yaprakbiti, ekonomik açıdan önemli bir zararlı olmamakla birlikte, ülkemizde narın yetiştiği tüm bölgelerde rastlanmış
Konukçuları
Nar yaprakbiti ülkemizde monofag bir tür olarak bilinmekte olup, tek konukçusu nardır. Yurtdışında; bamya (Hibiscus esculentus), mavi yasemin (Plumbago capensis), kına (Lawsonia inermis) ve mine çiçeği (Duranta plumieri)’nin de konukçu olduğu bildirilmişti
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal Olmayan Mücadele
✓ Nar yaprakbiti, kışı yıllık sürgünlerin tomurcuk diplerinde yumurta döneminde geçirdiğinden; geç sonbahar, kış ve erken ilkbaharda ağaçlar kontrol edilerek, yüksek oranda yumurta görüldüğünde bulaşık sürgünler budanarak zararlının popülâsyonu düşürülür.
✓ Yeni tesis edilecek bahçelerde sık dikimden kaçınılmalıdır.
✓ Gereğinden fazla sulama ve azotlu gübre uygulamasından kaçınılmalıdır.
✓ Yabancı ot temizliğine özen gösterilmelidir.
✓ Her yıl düzenli budama yapılarak bahçe içerisindeki hava sirkülâsyonu sağlanmalıdır.
Biyolojik Mücadele
Nar yaprakbiti’nin doğal düşmanlarından yukarıda verilen ve özellikle Coccinellidae, Syrphidae, Anthocoridae, Chrysopidae ve Aphidiidae familyalarına ait böceklerden biyolojik mücadelede yararlanılmalıdır. Günümüzde bu doğal düşmanların üretilerek salınmasından çok, bulaştırma yapmak ve en önemlisi de zararlılara karşı kullanılan ilaçları ve ilaçlama zamanlarını doğru tespit ederek, mevcut doğal düşmanları koruma, destekleme ve etkinliklerinin artırılması şeklinde biyolojik mücadele uygulanabilir. Bu amaçla, vejetasyon süresince doğal düşman faaliyetinin yoğun olduğu dönemlerde, zararlılara karşı gereksiz ve kaplama ilaçlamalardan kaçınılmalıdır.
Predatörleri
Coccinella septempunctata L. (Col.: Coccinellidae)
Hippodomia variegata Goeze (Col.: Coccinellidae)
Oenopia conglobata (L.) (Col.: Coccinellidae)
Adalia spp. (Col.: Coccinellidae)
Scymnus spp. (Col.: Coccinellidae)
Forficula auricularia L. (Der.: Forficulidae)
Episyrphus balteatus (De Geer) (Dip.: Syrphidae)
Metasyrphus corollae (F.) (Dip.: Syrphidae)
Syrphus vitripensis Meigen (Dip.: Syrphidae)
Nabis punctatus Costa (Hem.: Nabidae)
Campyloneura virgula (Herr.-Sch.) (Hem.: Miridae)
Heterotoma dalmatinum Wgn. (Hem.: Miridae)
Orius sp. (Hem.: Anthocoridae)
Chrysoperla carnea (Steph.) (Neur.: Chrysopidae)
Parazitoitleri
Lysiphlebus spp. (Hym.: Aphidiidae)
Ephedrus spp. (Hym.: Aphidiidae)
Aphidius sp. (Hym.: Braconidae)
Aphidencyrtus sp. (Hym.: Encyrtidae)
Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
✓ Nar yaprakbitine karşı genel olarak, ilkbaharda tek ilaçlama yeterlidir. Bu amaçla, bir önceki yıldan bulaşık olduğu bilinen bahçelerde tomurcuklar patladıktan sonra (çiçek öncesi) yeterli yaprakbiti yoğunluğu varsa ilaçlama önerilir. Nar yaprakbiti yoğunluğu haziran sonu ve temmuz başından itibaren hava sıcaklığının artmasıyla birlikte oldukça düşmektedir. İlaçlamalarda, ağaç başına 10 adet bulaşık sürgün eşik olarak kabul edilir.
Kullanılabilecek
bazı etken maddeler