Bilgi Bankası

TRİPS

(Haplothrips tritici)

Tanımı ve Yaşayışı

Türlere göre renkleri farklılık göstermekle birlikte erginlerin renkleri genel  olarak siyahımsı kahverengi ile kirli sarı arasında değişir. Boyları 1.0-2.0 mm arasındadır. Larvalar kırmızı veya sarı renktedir. Kışı ergin durumunda geçirirler. Erken ilkbaharda bitkinin körpe ak saplarında, beslenmeye başlarlar. Yaprak saplarının iç kısımlarına yumurtalarını bırakırlar

Zarar şekli

✓  Tripsler hububat henüz sapa kalkma döneminde iken bitkilerin yaprak ve  saplarında beslenirler. Beslenme sonucu beyazımsı veya gümüşi lekeler meydana gelir.

✓  Başak kındayken ve kından çıktıktan sonra erginler beslenme sonucu  çiçeklerin kısır olmalarına sebep olarak tane bağlamalarına engel olurlar.

✓  Bu dişiler başaklara yumurtalarını bırakırlar. Bunlardan meydana larvalar tane teşekkül ettikten sonra da beslenmelerini sürdürerek zarar yaparlar.

✓  Süt olumu dönemindeki tanelerde beslenmeleri sonucunda tanelerde buruşma ve çeşitli deformasyonlara sebep olurlar.

✓  Tane ile kavuz arasına geçerler ve özellikle teşekkülü esnasında larvalar tane tane yarığı arasına yerleşerek beslenmeye devam ederler.

✓  Zarar görmüş taneler nitelik ve nicelik bakımından olumsuz yönde etkilenir ve bu tanelerden yapılan unlar değerlerini büyük ölçüde yitirir.

✓  Tohumların çimlenme yeteneği olumsuz yönde etkilenir.

✓  Tanenin tahrip edilen dokularında saprofit mantarlar ve zarar daha da artabilir.

✓  Fosfor oranı yüksek topraklarda hububattaki zararı artmaktadır.

Konukçuları

Buğday, arpa, çeltik, yulaf, mısır

Mücadele
Kullanılacak Etken Maddeler

Etken madde

Dozu

İlaçlama /Hasat arasındaki süre

25 g/l Deltamethrin             

50 ml/da

3 gün

50 g/l Lambda-cyhalothrin

25 ml/da

14 gün

100 g/l Alpha-cypermethrin

12.5 ml/da

14 gün

 

 


İlaç Önerileri