Bilgi Bankası

EKİN GÜVESİ

(Syringopais temperatella)

Tanımı ve Yaşayışı

Ekin Güvesi erkek kelebeğinin üst kanatları altın sarısı renkte pullarla kaplanmış olup alt kanatlan kirli gri, kenarları boz renkte ve bol tüylüdür. Dinlenme halinde üstten bakıldığında arka kanatların uçları kırlangıç kuyruğu gibi (V) şeklindedir. Dişi kelebek üst kanatların son kısmında belirgin bir şekilde bulunan kahverengimsi siyah bant olmasıyla tanınır. Kanat açıklıkları 1.5-2.0 cm kadardır. Yumurtadan çıkan larva 1.0 mm boyda, parlak sarımsı kırmızımtrak renktedir. Olgun larva yaklaşık 1.0 cm boyundadır. İlk kelebekler mayıs ayına doğru ortaya çıkar. Yılda bir dol verirler

Zarar Şekli

✓  Esas zarar larvalar tarafından yapılır. Sonbaharda ilk yağmurlardan sonra toprakta aktif hale gelen larvalar henüz 2-3 yapraklı olan genç hububata geçerler. Şubat ayı sonlarından itibaren kendisini hissettirmeye başlayan larvalar yaklaşık olarak 2 ay kadar bir bitki üzerinde veya bitkiden bitkiye geçerek beslenmelerine devam ederler.

✓  Larvalar hububat yapraklarının arasındaki yeşil dokuyu yiyerek yaprağın uç kısımlarından itibaren kurumasına sebep olurlar. Çok fazla zarara uğramış bir tarlada renk açılması olur ve uzaktan samyeli vurmuş gibi görünür.

Zararlı Olduğu Bitkiler

Ekin Güvesi esas olarak buğday, arpa ve yulafta zarar yapar. Bunların yanında yabani buğdaygiller, tarla sarmaşığı, ayrık otu, hardal, çayır, teke sakalı gibi otlar üzerinde de beslenirler.

Mücadele Yöntemleri

Kimyasal olmayan mücadele

✓  Hasattan hemen sonra yapılacak 15-20 cm derinliğinde derin sürme larvaların büyük bir kısmının ölmesini sağlamaktadır.

✓  Zararlı ile bulaşık sahalara en az iki yıl hububat ekilmemelidir. Hububatın yerine susam, baklagil, pamuk, darı ve karpuz gibi çapa bitkilerinin münavebeye girmesi önemlidir.

✓  Kurak geçen yıllarda hububatın sulanması olumlu sonuçlar vermektedir.

✓  Yazlık ekim geciktirilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Ekin Güvesi ile ilaçlı mücadelede en uygun devre hububat yaprakları içinde beslenmekte olan larvaların boyları 2–6 mm olduğu zamandır. Bazı bölgelerde kimyasal mücadeleye mart ayından itibaren başlamak mümkün ise de bu durum bitkinin fenolojisi ve zararlının biyolojisi ile yakından ilgilidir. Özellikle yüksek ve dağlık yerlerde hububatın geç gelişmesi mücadele zamanını mayıs ortalarına kadar kaydırabilir.

Mücadeleye erken devre (larva boyu 2,5–4 mm) ilaçlamasının yanı sıra çeşitli nedenlerle ilaçlı mücadele gecikmiş ise larva boyları 7–10 mm olduğunda geç devre ilaçlamalarına yer verilmelidir. Bulaşma oranı %20’den yukarı olan tarlalar mücadele programına alınır.

Kullanılabilecek etken maddeler

Etken madde

Dozu

İlaçlama /Hasat arasındaki süre

200 g/l Cypermethrin

40 ml/ da erken devre

7 gün

 

 




İlaç Önerileri