Gübre İncele

Leonardit



Marka: Agrodal Tarım

Humik asit ve Fulvik asit kaynağı
Organik madde miktarı: Minimum %40 veya üzeri

Leonardit, Kömür ve linyit havzalarında enerji için kullanılmaya elverişli olmayan düşük kalorili, ama organik maddece zengin içerikli tabakalardır. Linyit yataklarında genellikle kömürle toprak katmanı arasında yada kömürün alt katmanında damarlar halinde bulunur. Yüzyılın madeni şeklinde adlandırılan Leonardit aslında adını ABD`nin Kuzey Dakota Jeolojik Araştırmalarının ilk yöneticisi olan A.G. Leonard`dan alınmıştır.
Leonardit, milyonlarca yıldır bekleme sürecinde olan mikroorganizmaların ve abiyotik çevresel faktörlerin etkisi altında parçalanan hayvan ve bitki kalıntılarından oluşur.
Bir çok organik ve organomineral gübrenin de asıl hammaddesi olan Leonarditin ticari kullanımı, içerdiği humik ve fulvik asitlerden kaynaklanmaktadır. Küresel uygulamada leonardit, hümik içeriğinin en etkili kaynaklarından biridir. Humik maddeler içeren diğer ürünlerle karşılaştırıldığında leonardit arasındaki temel fark , moleküler yapısının yüksek biyolojik aktivitesidir. Leonarditten elde edilen humik asitlerin benzersiz özellikleri, moleküllerinin molekül ağırlığı ile de açıklanmaktadır.
Ürünümüz Türkiye`nin en zengin ve en kaliteli Leonardit kaynağı olan Afşin - Elbistan Linyit yatağında Termik santrali işletmesinin maden sahasında üretilen Leonardittir.

Kullanılışı:
Leonardit saf ve toz hali ile direk toprağa karıştırılarak kullanılır. Toprağın organik madde miktarı göz önünde bulundurularak dekara 300 kg`dan 3.000 kg`a kadar atıla bilir. (Metrekareye 300 Gram-3 Kg arası) Fazla atılmasının hiç bir zararı yoktur. Orta Anadolu`da genelde son baharda toprağa eşit dağıtılarak karıştırılması önerilir. İlkbaharda ekim dikim öncesi yada ekim dikimden sonra fide aralarında da kullanılabilir. Fide toprağına veya Torfa katılarak fide yastığı harcı üretilebilir. Çiçek toprağına her litre için 100 gram karıştırılarak çiçeklerin çok daha iyi gelişmesi sağlanır. Kullanıldığı ilk yıldan itibaren ürün verim ve kalitesinde artış şeklinde cevap alınır ve topraktaki etkisi uzun yıllar sürer. Leonarditin bitkisel üretimde verim ve kaliteye etkisi temel iki sebeple açıklanır. 
1-Leonardit toprağın organik madde eksiğini tamamlayıp bitki beslemeye daha elverişli bir ortam oluşturur ve bitki besin elementleri için iyi bir şelatlayıcıdır.
2- Leonardit bitki kök hücrelerinin aktif taşıma kapasitesi ve geçirgenliğini artırarak çok daha iyi bir beslenme kabiliyeti kazandırır.