Bilgi Bankası

KURŞUNİ KÜF

(Botryts cinerea)

Biyolojisi

Botrytis cinerea Fr.(teleomorph: Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel) fungal hastalık etmeni her yerde yaygın olarak bulunan polifag bir fungus olup, bir çok bitkiye saldırma ve koloni oluşturma yeteneğine sahiptir. Bitkilere gelişmesi için ideal bir beslenme yeri oluşturan yaralı kısımlardan ve dokulardan giriş yapar. Konukçu bitkileri arasında domates, marul, salata, biber, patlıcan, çilek, bağ, elma, armut, gül, karanfil gibi bir çok bitki vardır. Hastalık etmeni konidi, miselyum ve sclerot gibi değişik formlarda bitki artıkları üzerinde ve toprakta barınır. Yağmur, rüzgar ve örtü altında hava akımları yardımıyla yayılmaktadır. Hava neminin %95 lerde ve 17-23 °C sıcak olan ortamlar hastalığın gelişmesi için uygundur.

Zarar şekli belirtileri

✓ Kurşuni ya da gri küf hastalığı nispeten sert çürüklük etmenidir ve meyve sıkıldığında mantarımsı, fakat kuruymuş gibi bir his vermektedir.

✓ Hastalık etmeni genellikle sporların rengini alan gri bir spor tabakası ile karakterize edilir. Depolarda kurşuni küften dolayı kayıplar genellikle depolama zamanının sonlarına doğru meydana gelmektedir ve hastalık genellikle meyvenin kaliksi (çiçek ucu) ya da gövde sonunda meydana gelmektedir.

✓ Çürüklük sağlam dokulara doğru ilerlerken, gri bir spor tabakası etkilenen yüzey üzerinde gelişebilir.

✓ Genellikle depolarda enfeksiyon meyveden meyveye yayılmaktadır ve çürük meyve gruplarını meydana getirirler. Kaba ve siyah olan dinlenme sporları (sklerotlari) meyveler üzerinde oluşmaktadır. Yapılan son çalışmalarda da hastalığın meyve bahçesinde de görüldüğü ve sporların meyve bahçesindeyken bulaştığını bildirilmektedir.

Mücadele yöntemleri

Kimyasal olmayan mücadele yöntemleri

✓  Armutları hasattan önce ve sonra yaralamaktan kaçınılmalı.

✓  Uzun süre meyveyi ıslak tutacak muamelelerden kaçınılmalı.

✓  Ölü yada infekteli bitki çiçek, yaprak ve mumyalaşmış meyveler üretim alanlarından uzaklaştırılmalı.

✓  Dayanıklı çeşitler her zaman tercih edilmelidir.

✓  Aşırı nitrojen gübrelemelerinden kaçınılmalı.

✓  Depolama sıcaklıkları düşürülmeli ve depo temizliğine oldukça fazla önem verilmelidir.

Kimyasal mücadele
Depolarda ya da hasattan sonra infeksiyonlari engellemek için hasattan 10-14 gün önce ilaçlama yapılabilir.

Kullanılabilecek Etken maddeler:

Etken madde  

Dozu

İlaçlama/Hasat arasındaki süre

300 g/l Pyrimethanil

125 ml/100 L su

3 gün

 

 

 



İlaç Önerileri