Bilgi Bankası

KÜLLEME HASTALIĞI

(Podosphaera leucotricha)   

Tanımı ve biyolojisi

Patojen misel halinde tomurcuk içinde kışlar. Fungusun miselleri bölmeli olup yaprak, sürgün, çiçek demetleri ve bazı çeşitlerde meyveler üzerinde gelişmekte ve beyaz bir örtü oluşturmaktadır, konidiler miselyumlar üzerindeki konidiotorlarda zincir şeklinde sıralanmışlardır. Konidiler fıçı şeklindedir. Kleistotesyumlar küreden armut şekline kadar değişik yapıdadırlar. Kleistotesyumlar tek askusludur ve askusların içinde tek hücreli oval askosporlar bulunmaktadır.

Fungus kışı sürgün üzerinde, odun ve meyve gözlerinin arasında misel şeklinde geçirmektedir.

Yurdumuzda kleistostesyumlar şeklinde de kışladığı belirlenmiş olmakla birlikte bu kışlama şeklinin hastalığın gelecek yılda oluşmasında rolü olmadığı saptanmıştır. Ağaca su yürümeye başlamasıyla fungus aktivite kazanır, miselyumlar üzerinde konidioforlar ve konidiler oluşur.

Gelişen odun ve meyve tomurcukları primer enfeksiyona uğramış durumdadır. Yaz boyunca konidiumlar yaprak, sürgün, çiçek demetleri ve meyveler üzerinde sekonder enfeksiyonları oluştururlar. Miselyumlar – 25 °C’ye kadar canlılıklarını koruyabilmektedir. Konidium oluşumu 20 °C sıcaklık üzerinde ve genç organlarda yağmurlu olmayan havalarda fazla olmaktadır. Konidiumlar 2 °C sıcaklıkta dahi düşük oranda çimlenebilmektedir. Optimum çimlenme sıcaklığı 24 °C olup 32 °C sıcaklıkta çimlenme olmamaktadır.

Belirtileri ve zarar şekli 

✓  Hastalık, elma ağaçlarının yaprak, çiçek, sürgün ve meyvelerinde belirti oluşturmaktadır. Sürgünler üzerinde beyaz unsu görünüşte bir tabaka oluşur. Bu beyaz renkteki kitle koklandığında balık kokusu alınır.

✓  Hastalıklı sürgünlerin boyları daha kısa ve cılızdır. Hastalıklı sürgünler üzerinde oluşan tomurcukların bir kısmı hastalık nedeniyle ölürler, ölmeyenler ise üzerinde taşıdığı hastalığı gelecek yıla taşırlar.

✓  Hasta tomurcuklar daha gevşek ve yassıdır, dıştaki tomurcuk pulları geriye doğru açılır. Şiddetli hastalıklarda sürgünler kurur.

✓  Külleme hastalığı, yaprakların genelde alt yüzünde bazen de üst yüzünde küçük, zamanla gelişen unsu görünüşte, beyaz yüzeysel lekeler yapar

✓  Hastalığa daha çok genç yapraklar yakalanır, hasta yapraklar normal gelişemez, dar ve mızrak gibi uzun ve içe doğru hafifçe kıvrılırlar. Renkleri zamanla kahverengiye döner ve erkenden dökülürler.

✓  Hastalıklı çiçekler normal gelişemezler, taç yaprakları daha kalındır. Yapraklar ve sapları unlu örtü ile kaplanır. Hastalıklı çiçeklerden nadiren meyve oluşur, çoğu zaman kurur ve dökülürler.

✓  Meyvelerin hastalığa yakalanması çok rastlanan bir durum değildir. Hastalıklı meyvelerin üzerinde de yine beyaz unlu tabaka vardır.

✓  Külleme hastalığı sürgünlerin zayıf oluşumuna ve kurumasına, yaprakların erken dökülmesine, meyve oluşumunun engellenmesine ve oluşan meyvelerin ise küçük, şekilsiz ve lekeli olmasına, odun ve meyve gözlerinin hastalanmasına neden olmaktadır.

Mücadele yöntemleri

Kimyasal olmayan mücadele

✓  Hastalıktan zarar görmüş sürgünler kış budamasıyla hastalıklı kısmın 15 cm altından kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

✓  Bu sürgünler gümüşi beyaz renkte olmaları nedeniyle kolaylıkla belirlenirler.

✓  Kış budaması sırasında gözden kaçan ve ilkbaharda tepe tomurcukları hastalıklı olarak gelişen sürgünler ile yaprak ve çiçek demetleri toplanmalı ve bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Kimyasal mücadele

1. İlaçlama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde

2. İlaçlama: Çiçek taç yapraklarının %60-70’i döküldüğü dönemde

3. diğer ilaçlamalar ise Mayıs ayı sonuna kadar birer hafta, Haziran ayının üçüncü haftası sonuna kadar 10’ar gün ara ile yapılmalıdır

Kullanılabilecek bazı Etken maddeler

Etken madde  

Dozu

İlaçlama/Hasat arasındaki süre

75 g/l Fluxapyroxad + 50 g/l Difenoconazole

40 ml/100 L su

28 gün

%25,2 Boscalid + %12,8 Pyraclostrobin

40 g/100 l su

14 gün

400 g/l Flusilazole

6 ml / 100 lt su

30 gün

%25 Tebuconazole

25g/100l su

14 gün

%70 Thiophanate-methyl

60g/100l su

14 gün

 

 


İlaç Önerileri