Bilgi Bankası

ARMUT PSİLLİDİ

(Cacopsylla pyri) 

Tanımı

Armut yaprak pirelerinin erginlerinin farklı iki formu vardır. Kış formu daha büyük ve koyu renkli, yaz formu kış formuna nazaran daha küçük ve açık renklidir. Yaklaşık 1-2 mm boyundadır. Bileşik gözler koyu kahverengi, nokta gözler ise kırmızı renktedir. Kanatlar, saydam olup dinlenme halinde vücut üzerinde çatı şeklinde katlanır.

Yumurtalar oval şekilli arka kısmı yuvarlak, ön kısmı sivridir. Yumurtalar ilk konulduğunda açık sarı renkli daha sonra portakal sarısı hatta kırmızımtırak kahverengi olurlar.

Nimfler (yavrular) önce soluk sarı olur geliştikçe türe özgü renk farklılaşması olur. Armut yaprak pireleri kışı ergin halde ağaçların tomurcuk veya sürgünleri arasında, kabuk çatlakları arası veya yere dökülmüş yaprakların altında gizlenerek geçirirler.

Yaşayışı

Armut psillidleri ergin halde, armut ağaçlarının kabukları üzerinde barınarak kışlar. Erginler ilkbaharda aktif hale gelir ve genç yaprak ve çiçeklerden beslenmeye başlar. Yumurtalar, ince dal kabukların çatlaklarına bırakılır ve yaklaşık 3 hafta sonra yumurtadan çıkar. İnce dal ve sürgünlerden beslenen 5 nimfal larva vardır. Sıcaklığa bağlı olarak, yılda 3 veya daha fazla nesil oluşur. Kışlayan erginler Kasım ve Aralık aylarında ürer.

Zarar Şekli

✓  Armut yaprak pirelerinin nimf ve erginleri, armut ağaçlarında doğrudan ve dolayı olmak üzere iki şekilde zarar yapar.

✓  Zarar özellikle nimfler tarafından ağaçların çiçek, yaprak ve tomurcuklarının sokulup emilmesi suretiyle meydana gelir.

✓   Emgi sonunda zarar gören kısımlarda klorofil parçalanması ile renk değişimleri, lekeler meydana gelir.

✓  Zamanla bazı organlar kurur, çiçekler ise meyve bağlamaz. Kurumalar neticesinde çiçek yaprak ve meyve dökümleri olur.

✓  Esas zarar dolaylı olarak meydana gelir. Nimfler beslenirken çok miktarda balımsı madde salgılarlar.

✓  Populasyon fazla olduğu taktirde salgılanan balımsı maddeler sıvı halinde yaprak sürgün ve meyvelerin üzerini örter. Bu kısımlardan aşağılara toprağa akar. Bu maddeler üzerinde saprofit mantarlar gelişir ve tüm ağaç siyahımsı bir görünüş alır. Böyle ağaçlarda yapraklar vaktinden önce dökülür, tomurcuk açılmaz, bulaşık meyveler pazar değerini kaybeder.

Zararlı Olduğu Bitkiler

✓  Armut ve yabani armut ağaçları.

Mücadele Yöntemleri

 Kimyasal olmayan mücadele

✓  Armut bahçelerinde ara ziraatı yapılmamalıdır.

✓   Zararlıya karşı dayanıklı armut çeşitleri yetiştirilmelidir.

✓  Ağaçların budanması, gübrelenmesi gibi kültürel işlemlere özen gösterilmelidir.

✓  Fazla sulamadan kaçınılmalı.

 Kimyasal Mücadele

Kışlayan döl erginlerinin bıraktığı yumurtaların hemen hemen tamamının açılıp ikinci ve üçüncü dönem nimfler görülmeye başladığı ve sürgünlerin %15’den fazlasında bulaşma görüldüğünde ilaçlama yapılır. Her sürgünde bir birey görüldüğü zaman o sürgün bulaşık kabul edilir.

İlaçlama zamanı

Armut psillidi, yaz sıcaklarında aşırı faaliyet gösteremediğinden Nisan ayı başında yapacağınız kontrollerde sürgünlerin % 15’inde bulaşma olmuş ise (yumurtaların tamamı açıldığı zaman) yapılmalıdır. İlaçlama, zararlının balımsı madde akıntısının başlamadığı zamanda yapılmalıdır. Akıntının görülmesi ve giderek artması halinde ilaçlama için geç kalınmış olup, yapılacak ilaçlamanın etkisi çok düşük olur.

Kullanılan etken maddeler

Etken madde

Dozu

İlaçlama/hasat arasındaki süre

124 g/l Spirotetramat + 31 g/l Abamectin

60 ml/100 L su

21 gün

%5 Emamectin benzoate

35 g/100 L. su (Nimf-Ergin)

7 gün

100 g/l Pyriproxyfen

50 ml/100 L su nimf, ergin

14 gün

50 g/l Deltamethrin

25 ml/100 L. su (Nimf)

3 gün

%50 Phosmet

150 g/100 L su (Nimf)

14 gün

 

 

 



İlaç Önerileri