İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urtica)
Pamuk kırmızıörümceği (Tetranychus cinnabarinus)
Tetranychus cinnabarinus erginleri kırmızımsı kahverengi (Şekil 41), T. urticae erginleri ise sarımsı veya kahverengimsi yeşildir (Şekil 42). Her iki türün erginlerinde vücut ortasının iki yanında birer siyah leke bulunur. Larvalar açık sarı ve açık kırmızı renktedir. Yumurtalar 0.1 mm çapında, küre şeklinde, şeffaf ve beyaz olup, açılmaya doğru hafif kırmızı ve sarı renge dönüşür. Kırmızı örümcekler, ülkemizin tüm bölgelerinde bulunur. Kışı tarla kenarındaki yabancı otlarda geçiren kırmızı örümcekler, ilkbaharda havaların ısınması ile mısır tarlalarına geçerler. Yumurtalarını yaprakların alt yüzüne ve ana damar çevresine tek tek bırakırlar. Beslendikleri yerde ağ örerler. Bir dişi ömrü boyunca 10-150 yumurta bırakır. Bir dölünü 7-20 günde tamamlar. Yılda 10-20 döl verebilirler.
Zarar şekli
✓ Kırmızı örümcekler, önce mısır bitkisinin alt yapraklarında zararlı olmaya başlar, daha sonra üst yapraklara doğru yayılırlar. Yaprakların alt yüzünde bitki özsuyunu emerek beslenirler.
✓ Popülasyonun yoğun olduğu durumlarda, yapraklarda sararma ve kurumaya, bitki boyunun kısalmasına, dane bağlamada ve üründe azalmaya sebep olurlar
Konukçuları
Biber, bezelye, pamuk, mısır, çilek, yer fıstığı, ayçiçeği, süs bitkileri, meyve ağaçları domates, kavun, karpuz, hıyar, kabak, patlıcan, fasulye
Birçok yabancıot türü de konukçusudur
Mücadele
Kimyasal olmayan mücadele
✓ Hasattan sonra tarla sürülerek, tarla içinde kışı geçirdiği yabancı ot ve bitki artıkları toprağa karıştırılır.
✓ Mısır ekimi yapılacak tarlanın yabancı ot bakımından temiz olmasına özen gösterilmelidir.
✓ Her ne kadar kırmızı örümcekler tarla kenarındaki yabancı otlarda kışı geçirmesine rağmen, bu yabancı otlar doğal düşmanların da barınakları olması nedeni ile önem arz etmektedir.
✓ Bitkinin su stresine girmesi önlenmelidir ve sulama zamanına dikkat edilmelidir.
Kimyasal mücadele
Kullanılabilecek etken maddeler