(Spodoptera exiqua)
Tanımı ve yaşayışı
Erginlerin ön kanatları esmerimsi kahverengiden açık griye kadar değişen tonlardadır. Ön kanatların orta bölümünde, dışta böbrek ve içte yuvarlak olan açık sarı renkli iki leke ile kolayca tanınır. Arka kanatlar beyazımsı, damarları ise koyu renklidir. Kanatların etrafı koyu kahverengi saçaklarla çevrilidir. Kanat açıklığı 18- 30 mm’dir. Yumurtalar beyaz renkte, 0.4 mm büyüklüğünde ve kümeler halindedir. Üzerleri pamuğumsu kirli beyaz tüylerle örtülüdür. Olgun larvalar 30 mm boyundadır. Renkleri, konukçu bitkiye, larvaların toplu ve dağınık oluşlarına ve gelişme dönemlerine göre, büyük değişiklik göstermekle birlikte, genellikle yeşilimsi ve kahverengidir. Yanlarda uzunlamasına sarımsı beyaz renkte bantlar bulunur. Zararlı kışı pupa halinde geçirir. Kelebekleri bulunduğu yılda iklimdeki dalgalanmalara bağlı olarak Şubat sonu, Mart ve nisan aylarında uçuşur ve geceleri faaliyet gösterirler. Yumurtalarını mısır yapraklarının alt ve üst yüzüne kümeler halinde bırakırlar. Bir dişi ömrü boyunca 1.700 kadar yumurta koyabilir. Yumurtadan 3-6 gün sonra çıkan larvalar gelişmelerini 10-35 günde tamamlayarak toprak içinde veya yüzeyinde pupa olurlar. Yılda 3-5 döl verirler.
Zarar şekli
✓ Gruplar halinde yaşayan ilk dönem larvalar, bulundukları yaprakların epidermisini yiyerek yaprağı zar halinde bırakırlar.
✓ Larvalar geliştikçe yaprak damar aralarını yiyerek yalnız yaprak damarlarını bırakırlar
✓ Daha ileriki larva dönemlerinde ise yaprağın tamamını yiyip bitirirler. Bitkideki asıl zararını, 2-3 ve 4-6 yapraklı dönemlerinde yapmaktadır.
✓ Zararlının larvaları bazen helezona girerek büyüme konisi ile beslenmekte ve bitki gelişimi önlenmektedir. Bazende bitkinin toprak yüzeyine yakın yan kökleri ve kök boğazından gövde içine girerek beslenir ve büyüme konisinin kurumasına neden olurlar. Bu zarar şekli ile Bozkurt zararını andırırlar
Konukçuları
pamuk, mısır, ayçiçeği, tütün, sebzeler vb. bitkiler
Mücadele
Kimyasal olmayan mücadele
✓ İkinci ürün mısırda erken ekim zararlı ile mücadelede çok önemlidir. Ayrıca popülasyonun düşürülmesi için çapalamada önerilmektedir.
Kimyasal mücadele
Çizgili Yaprak Kurdu için, tarlayı temsil edecek şekilde 5 noktada sıra üzerindeki yan yana 5’er bitki olmak üzere toplam 25 bitki kontrol edilerek larvalar sayılır. İlaçlama ortalama 2 larva/bitki olduğunda yapılır. Erken helezon dönemi (2-4 ve 4-6 yapraklı) sonuna kadar mücadele yapılabilir.
Kullanılabilecek etken maddeler