Bilgi Bankası

MISIRDA BOZKURT

(Agrotis ipsilon ve Agrotis segetum)

Tanımı ve yaşayışı

Erginlerde baş ve göğüs kahverengimsi tüylerle örtülüdür. Kanat açıklığı 4-5 cm olup ön kanatlar arka kanatlara göre daha koyu renklidir. Ön kanatlar genellikle kahverengimsi üzerlerinde biri böbrek, öteki yuvarlak iki leke vardır. Olgun larva boyu 4-5 cm dolayındadır. Baş genellikle kestane reng gri veya esmer renklidir. Üzerlerinde uzunlamasına bantlar vardır. Rahatsız edilince kıvrılıp halka biçimini almaları tipik özelliklerindendir. Bozkurt erginleri genellikle nisan ayı başlarında görülmeye başlar. Kelebekler geceleri faaliyet gösterip çıkışlarından 2-3 gün sonra yumurtalarını tek tek veya küçük gruplar halinde bitkilerin gövdeleri üzerine, yaprakların alt yüzeylerine veya toprak yüzeyine bırakırlar. Larvalar çoğunlukla gece faaliyet gösterirler. Gündüzleri kestikleri bitkinin  yanında toprak içinde gizlenirler. Yılda 4-5 döl verirler.

Zarar şekli

✓  Bozkurtlar, toprakaltı zararlısı olup özellikle birinci ürün mısırda zarar yaparlar. Larvalar genellikle genç mısır bitkilerinin kökboğazını toprak yüzeyine yakın bölümünden keserek bitkinin büyüme konisinin sararıp kurum ası ve ölmesine neden olurlar.
✓  Bitkinin toprak üstü organında azda olsa beslenebilmekte, hatta bitkilerin ileri dönemlerinde de bazen zarar yapabilmektedir.

✓  Bozkurt larvaları yoğun oldukları tarlalarda önemli ölçüde zarara neden olabilirler. Bazen bu durum tarlanın yeniden ekilmesini gerektirebilir. Her iki tür de polifag olup yurdumuzun hemen her yerinde görülmektedir.

KONUKÇULARI

Çok sayıda yabani ve kültür bitkileri konukçusu durumundadır.  Bunlar arasında mısır, buğday, ayçiçeği, tütün, pamuk, keten, sebzeler şeker pancarı, süs bitkileri yer almaktadır.

Mücadele

Kültürel Önlemler

✓  Toprak işlemesi ve çapalama popülâsyonu azaltmaktadır.

Kimyasal Mücadele

Tohum ilaçlaması: Zararlının yoğun olduğu yerlerde, tohumlar ekilmeden önce bu metot koruyucu amaçlı olarak uygulanır.

Kepekli yem uygulaması: Zararlının bulunması muhtemel olan tarlalarda, sıraya ekim yapılan yerlerde 10 ayrı yerde 3’er m’lik sıralar üzerinde en az 2 yenik bitkinin bulunduğu tarlalarda kimyasal mücadele yapılır. Bu yöntemin küçük alanlarda uygulanması pratiktir.

Kullanılabilecek etken maddeler

Etken madde

Dozu

İlaçlama/hasat arasındaki süre

600 g/l Cyantraniliprole

30 ml/ünite (1 ünite=50000 adet tohum)

-

200 g/l Chlorantraniliprole

15 m/da

14 gün

50 g/l Lambda-cyhalothrin

50 ml / da larva

14 gün

 



İlaç Önerileri