Bilgi Bankası

MISIR KOÇANKURDU

(Sesamia nonagrioides Lef.(Lepidoptera: Noctuidae)

Tanımı ve yaşayışı

Kelebeklerin kanat açıklığı yaklaşık 3.0 cm’dir. Vücut uzunluğu 1.5 cm’dir.  Ön kanatları sütlü kahverengimsi devetüyü renginde veya sarımsı ve bej renktedir. Arka kanatlar ise gümüşi beyaz veya ipeğimsi beyaz renktedir. Arka kanatlar dışa doğru hafif koyulaşmaktadır. Erkek kelebeklerde anten taraklı olup, dişilerde  düz ip şeklindedir. Çok küçük olan yumurtalar genellikle kümeler halindedir. Olgun larvanın boyu ortalama 3.0 cm’dir. Bu dönemlerde tipik pembe renkte ve tüysüzdür. Aynı zamanda bu renk alta doğru donuk sarı bir renk alır. Bu dönemde baş koyu kahverengi, ense levhası koyu sarı ve kahverengi lekelidir. Pupaların boyları 1.0-2.0 cm ve kızılımsı kahverengidir. Kelebekler mart sonundan itibaren görülmeye başlarlar. Yumurtalarını yaprak kınının gövdeye bakan iç kısmına ve koçan yapraklarının iç yüzüne bırakırlar. Bu dönemde zararlının ana konukçusu olan mısır ve sorgumun ekimi yapılmadığından yumurtalarını buğday bitkisine, yabani buğdaygillere veya kanal boylarındaki sukamışlarına bırakırlar. Bir dişi bir kaç kez olmak üzere 200-350 yumurta bırakır. Kelebeklerin ömrü  ortalama 6-7 gündür. Yumurtadan çıkan larvalar gövde veya koçan içine açtıkları deliklerden geçerler. Yedinci döneme gelen larvalar genellikle beslenmeden kesilirler ve bulundukları sap ve koçan içinde meydana getirdikleri odacıklarda pupa olurlar. Kışı genellikle olgun larva halinde gövde veya koçanlar içinde geçirmektedir. Ege bölgesinde 3, Akdeniz bölgesinde ise 4-5 döl vermektedir.

Zarar şekli

✓  Mısır Koçan Kurdu’nun larvaları, mısır bitkisinin genç fide döneminden başlayarak, yaprak, gövde, koçan ve tepe püsküllerinde  beslenerek zarar yapmaktadır. Yapraktaki zararı, daha çok helezon gelişme döneminde olur ve bu yapraklarda karşılıklı delikler oluşur. Bu zarar şekli, Mısır Koçan Kurdu’nu, pratikte Mısır Kurdu’ndan ayıran tipik bir özelliktir.

✓  Larvalar gövde ve koçanda açtıkları deliklerden girerek galeriler meydana getirir ve ileriki dönemlerde gövdeyi boşaltırlar.

✓  Deliklerden taze sulu, hızar talaşı gibi pisliklerini dışarı atarlar. Süt olum döneminde koçanların içine girerek taneleri yemek suretiyle tahrip ederler  ve sapta olduğu gibi galeriler açarlar.

✓  Ayrıca, çıkardıkları dışkı maddelerinde fungal etmenler gelişerek, koçan içindeki tanelerin tamamının da zarar görmesine sebep olurlar

Konukçuları

Mısır,  süpürgedarısı, sukamışı, kamış veya kargı, çeltik, buğday, arpa, yulaf, kanyaş, hasırotu ve süs bitkilerinden glayöl

Mücadele

Kimyasal olmayan mücadele

✓  Hasattan sonra arta kalan mısır sapları ve kökleri parçalanıp imha edilmelidir.

✓  Tarla derin sürülerek bitki artıklarındaki kışlayan larvalar derine gömülmek suretiyle ergin çıkışları önlenmeli  ve ikinci ürün mısırın mümkün olduğunca erken ekilmelidir.

Kimyasal mücadele

Etken madde

Dozu

İlaçlama/hasat arasındaki süre

%25 Spinetoram

20 g/da larva

14 gün

100 g/l Alpha-cypermethrin

40 ml / ad larva (15 gün ara ile 3 ilaçlama) (Yumurta ilk tespit edildiğinde uygulamaya başlanır)

14 gün

125 g/l Beta-cyfluthrin                           

15 ml/da . larva 15 gün ara ile 2-3 ilaçlama

14 gün

150 g/l Indoxacarb

30 ml / da larva

3 gün

200 g/l Esfenvalerate             

30 ml/da larva (15 gün ara ile 3 defa ilaçlama)             

21 gün

25 g/l Deltamethrin                           

50 ml / da (15 gün ara ile 3 ilaçlama)

3 gün

250 g/l Cypermethrin             

30 ml/da larva (15 gün ara ile 3 ilaçlama)             

7 gün

50 g/l Lambda-cyhalothrin             

30 ml / da larva     

14 gün

60 g/l Gamma-cyhalothrin             

12,5 ml/da 15 gün ara ile 2 ilaçlama             

21 Gün

 


İlaç Önerileri