(Eupyllura spp. E. phillyreae ve E.olivina)
Tanımı ve Yaşayışı
Ülkemizde zeytinlerde zararlı olduğu tespit edilen Euphyllura phillyreae Foerster, E.olivina Costa ve E.straminea Loginova türleri tespit edilmiştir. Ergin pamuklu bitin boyu 2-3 mmkadardır. Vücudu küçük bir ağustos böceğini andırır. Erginlerde baş büyükçedir. Gözleri kırmızı, hortumu gelişmiştir. Kanatları kirli sarı, karın ise yeşil renklidir. Genç larvalar genel olarak sarı ve açık yeşildir. Larvalar vücutlarından çok ince iplikçiklerden meydana gelmiş balımsı mumlu bir madde çıkarırlar. Bu iplikçikler bir pamuk yığını gibi toplanarak kümelenirler. Pamuklu bitler kışı ergin olarak, ağaçların kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarında ve hatta sürgün ve koltuklarında geçirirler. Erginler şubat ayı ortalarından itibaren faal duruma geçmeye başlarlar.
E. phillyreae: Erginlerin yumurtlaması tamamen bitkinin fenolojisine (çiçek tomurcuğunun oluşması) bağlı olduğundan zeytinde ilk yumurtalar nisan ayı başında görülmeye başlamaktadır. Yumurtadan çıkan larvalar 3-5’li kümeler halinde tomurcuklarla beslenmekte ve vücutlarının arkasından çıkardıkları tatlımsı mumulu bir madde ile (pamuk gibi) vücutlarını örterler. Larvalar haziran ayı sonuna kadar ergin olurlar. Bu erginler gelecek yılın nisan ayına kadar yumurta bırakmadan zeytin dalları arasında görülür. Zararlı yılda 1 döl verir.
E.olivina: Erginler mart ayı başlarından itibaren faal duruma geçerek önceleri sürgün uçlarına ve uç yapraklarına yumurta bırakırlar. Daha sonra çiçek tomurcuklarının oluşması ile yumurtalarını tomurcuk saplarına bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar çıkardıkları tatlımsı bir madde ile (pamuk gibi) vücutlarını örterler. Tomurcuklarla beslenirler yılda3-4 döl verirler.
Euphyllura phillyreae
Euphyllura olivina
Zarar Şekli
Zeytinde pamuklu bitlerin larvaları zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olarak zararlı olurlar
Konukçuları
Ülkemizde zeytin ve yabani zeytin dışında akçakesme türleridir.
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal Olmayan Mücadele
Ağaçlar daima sağlıklı tutulmalı, bol güneş almasına ve havalanmasına dikkat edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Aynı dönemde zararlı olan Zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmışsa, bu zararlıyı hedefleyen ayrı bir ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde ise, ağaçların sadece yoğun zarar görmüş somakları ilaçlanmalıdır. İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zararına kadar olan dönemdir.
Kullanılabilecek bazı etken maddeler