Hasar tipi: Fizyolojik
Hasarın yeri: Dış, iç ve dış
Hasarın oluşumu: Hasattan sonra ortaya çıkar
Hasarın görüldüğü çeşitler: Red Delicious, Kanzi®- Nicoter, Fuji, Braeburn
Belirtileri: Hasar, meyve yüzeyinde büyük, tutarlı, kahverengi ila grimsi lekeler şeklinde kendini gösterir. Lekeler çoğunlukla, ancak sadece elmanın kaliks bölgesinde oluşmaz. Etkilenen bölgelerde cilt hafifçe çöküktür. Bu nedenle belirtiler depo pasına benzer. Geniş lekelerin altındaki doku mantarlaşır, ancak genellikle sadece doğrudan cildin altındadır. Belirtiler genellikle sadece depolamada görünür hale gelir, ancak bazı durumlarda ağaçta zaten görülebilir. Oda sıcaklığında, depolamada gelişen semptomların daha fazla yayılması söz konusu değildir, ancak etkilenen meyve bölümlerinde (ikincil) çürüklük gelişebilir. Duyarlılıkta çeşit farklılıkları vardır.
Patojen oluşumunun nedeni: Bölgesel fluke`un nedenleri henüz tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Laimburg Deney Merkezi`ndeki ilk denemeler, özellikle düşük yapraklı ağaçların meyvelerinin zararın gelişimine duyarlı olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, bu metabolik bozukluğun nedenlerinin meyvelerin dengesiz mineral tedarikiyle ilgili olduğu varsayılabilir. Meyvede yerel bir kalsiyum eksikliği ve eş zamanlı olarak potasyum, bazen de magnezyum veya azot fazlalığı rol oynar.
Fizyolojik sebepler: Hasar gelişiminin kesin fizyolojik nedeni henüz tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Elmalarda kalsiyum, hücrelerin veya hücre duvarının önemli bir bileşenidir ve hücre duvarlarının ve orta lamellerin yapımı için gereklidir. Meyvede kalsiyum eksikliği varsa, hücre zarları daha yüksek bir geçirgenlik gösterir. Hücreler kararsız hale gelir ve sonuç olarak lokalize doku bölümleri çöker. Temel olarak, güçlü sürgün büyümesi veya zayıf meyve büyümesi olan ağaçlardan elde edilen meyveler, sürgünler lehine meyvede daha az kalsiyum depolandığından daha hassas olma eğilimindedir. Meyvelerdeki çok yüksek potasyum veya magnezyum içeriği kalsiyum eksikliğini destekleyebilir.
Mücadele önerileri: Düzenli verime sahip "sakin" bir ağaç, meyvenin yüksek fizyolojik stabilitesi için en iyi ön koşuldur. Önleyici bir strateji olarak, çeşide göre budama ve her şeyden önce uygun meyve seyreltmesi önerilir. Ayrıca dengeli bir gübreleme yapılmalı ve meyveler zamanında hasat edilmelidir. Ayrıca, süne hastalığının önlenmesi için önerilen tüm tedbirlere uyulmalıdır.