Bilgi Bankası

FAZLA OLGUNLAŞMA SONUCU İÇ ÇÜRÜKLÜK (BRONZLAŞMA)

Sinonimi: Çürüklük

Hasar tipi: Fizyolojik

Hasarın yeri: Meyve içinde

Hasarın oluşumu: Hasattan sonra

Hasarın görüldüğü çeşitler: Tüm çeşitler

Belirtileri: Etkilenen meyveler genellikle, CA ile ilişkili et esmerleşmesinin aksine, etin içinde değil, hemen kabuğun altında başlayan ve hasar ilerledikçe meyvenin iç kısmına yayılan dairesel bir et esmerleşmesi gösterir. İlerleyen yaşla birlikte etin kahverengileşmesi, kabuğun içinden parlayan koyu renkli alanlar dış kısımda görünür hale gelebilir ve genellikle meyvenin büyük ölçüde yumuşamasıyla ilişkilendirilir. Yaş et esmerleşmesi depolama sırasında veya sonrasında meydana gelebilir.

Patojen oluşumunun nedeni: - geç hasat - kalsiyum eksikliği - zayıf/kötü sarkma - çok büyük meyveler - kötü depolama koşulları - çok uzun depolama

Fizyolojik sebepler: fazla olgunlaşma sonucu et esmerleşmesi, meyve yaşlanmasına (senesens) bağlı olarak dokunun parçalanmasıdır. Meyve solunumu ve etilen üretiminin yanı sıra meyve etinin dokusu da burada önemli bir rol oynar. Geç hasat edilen meyveler zaten ileri düzeyde hücre duvarı bozulması ve dolayısıyla hasatta yeni başlayan sertlik kaybı gösterir. Ayrıca meyve olgunlaştıkça etilen üretimi ve meyve solunumu artar. Her iki faktör de depolamada raf ömrünün kısalmasına neden olur. Meyve olgunlaşmasının gecikmesine katkıda bulunan tüm faktörler, eski et esmerleşmesinin oluşumunu engeller. Bunlar arasında düşük sıcaklıklarda, kontrollü atmosfer altında (CA, ULO), dinamik kontrollü atmosferde (DCA) veya etilen inhibitörü 1-MCP uygulamasında çeşide özgü depolama yer almaktadır. Ürün çok olgun hasat edildiğinde, bahsedilen depolama yöntemleri genellikle artık yeterince etkili değildir. En uygun hasat zamanı, yetiştirme bölgesine, çeşide, depolama yöntemine ve depolamanın tam durmasına bağlı olarak seçilmelidir. Kalsiyum, hücre duvarının stabilitesi ve dolayısıyla meyve etinin sertliği için önemli bir rol oynadığından, meyveye yetersiz kalsiyum verilmesi, depolamada yaş meyve eti kahverengileşmesinin ortaya çıkmasını destekler. Zayıf meyve verme, büyük meyveler ve ağaçların potasyum veya magnezyumla aşırı beslenmesi kalsiyum eksikliğinin ortaya çıkmasına neden olabilir (bkz. beneklenme). Hücre duvarı stabilitesindeki işlevine ek olarak, kalsiyum bir dizi enzim aracılığıyla olgunlaşma süreçlerinde yer alır ve meyve solunumunun ve etilen üretiminin engellenmesine katkıda bulunabilir.

Mücadele önerileri: 

- Tek tip, iyi meyve veren 

- Fizyolojik olarak sakin ağaçlar 

- Orta meyve büyüklüğünü hedefleyin 

- İyi kalsiyum kaynağı 

- Zamanında hasat 

- Kararsız meyveleri hızlı bir şekilde pazarlayın 

- Optimum depolama koşulları (sıcaklık, O2, CO2) 

- Depodan zamanında çıkarma.

Karıştırılabilen diğer şeyler: İç et esmerleşmesi (CA ile ilgili), Soğuk et esmerleşmesi, Çekirdek ev esmerleşmesi

Ortaya çıkma durumları: Çekirdek evinin kızarması


İlaç Önerileri