Bilgi Bankası

FAZLA OLGUNLAŞMA SONUCU MEYVELERDE ÇATLAMA

Hasar tipi: Fizyolojik

Hasarın yeri: Dış, iç ve dış

Hasarın oluşumu: Hasattan sonra ortaya çıkar

Hasarın görüldüğü çeşitler: Red Delicious, Kanzi®- Nicoter, Golden Delicious, Gala, Braeburn

Belirtileri: Başlangıçta, hasar meyve kabuğunda küçük, yüzeysel çatlaklar gösterir, bunlar artan olgunluk veya depolama süresi ile daha büyük hale gelir ve esas olarak meyvenin orta bölgesinde bulunur. Çoğu vakada sadece deri değil, altındaki etin bir kısmı da yırtılır. Çatlamış meyvenin eti unlu, kısmen kuru bir kıvama sahiptir ve meyve giderek sululuğunu ve lezzetini kaybeder. Çeşidine bağlı olarak et rengi kirli kremsi beyazdan çatlak bölgelerde açık kahverengiye kadar değişir. Genellikle çatlak bölgelerde yara parazitlerinden kaynaklanan enfeksiyonlar meydana gelir ve çatlak bölgeler çürümeye başlar. Özellikle büyük boy ve çok geç hasat edilmiş veya aşırı depolanmış meyveler, depodaki nem ve sıcaklığın çok yüksek olması durumunda patlama riski altındadır.

Patojen oluşumunun nedeni: Çok geç hasat, çok uzun depolama gecikmesi veya meyvenin çok uzun süre depolanması esas olarak hasarın nedenleri olarak kabul edilir. Ayrıca, yüksek nem ve yüksek sıcaklıkta depolamada hasarın boyutu artar.

Fizyolojik sebepler: Hasarın oluşumu meyvenin yaşlanması (senesens) ve depolanma süresi ile yakından ilişkilidir. Araştırmalar, aşırı olgunlaşmış meyvelerde ve çok uzun depolama sürelerinde, meyve eti hücreleri arasındaki temasların zayıfladığını ve böylece hücre kohezyonunda yaşa bağlı bir gevşeme olduğunu göstermektedir. Bunun başlıca nedeni meyve hücrelerinin orta lamellerinde (bitki hücre duvarının bileşenleri) meydana gelen yapısal değişikliklerdir. Orta lamellerin yaşa bağlı olarak çözülmesi nedeniyle, hücre şekli giderek daha küresel hale gelir, hücrelerin alan ihtiyacı artar ve sonuç olarak cilt katmanları üzerindeki baskı da artar. Buna ek olarak, meyveler ticari elma depolaması sırasında genellikle yüksek bağıl neme maruz kalır ve böylece turgor (bitki hücrelerinin hücre duvarı üzerindeki hücre özsuyunun basıncı) korunur. Artan iç basınç, olgunlaşma süreci nedeniyle zaten zayıflamış olan kabuğun ve alttaki meyve etinin patlamasına neden olabilir. Meyve dokusu çiğnendiğinde genellikle etli olarak algılanır, çünkü hücreler artık ısırıldığında patlayarak açılmaz, böylece gevrek bir tazelik hissi yaratır, ancak basınç uygulandığında hücre bağı sadece kayar.

Mücadele önerileri: Prensip olarak, meyvenin zamanında hasat edilmesi veya önerilen hasat zamanına doğru bir şekilde uyulması ve meyvenin depodan zamanında çıkarılmasıyla yaş çatlaması önlenebilir. Buna ek olarak, her çeşidin optimum bağıl nem aralığı ve optimum depolama sıcaklığı depolama süresi boyunca korunmalıdır.


İlaç Önerileri