Bilgi Bankası

UZUN SÜRE DEPOLAMA SONUCU KAHVERENGİLEŞME

Sinonimi: Kahverengileşme

Hasar tipi: Fizyolojik

Hasarın yeri: Meyvenin dışında

Hasarın oluşumu: Hasattan sonra ortaya çıkar

Hasarın görüldüğü çeşitler: Granny Smith, Modì®- Civg198, Golden Delicious, Morgenduft, Jonagold, Fuji, Stayman Winesap, Red Delicious, Pink Lady®- Cripps Pink, - Rosy Glow

Belirtileri: Hasar, meyve kabuğunun epidermisinde (kütikülün altında bulunan epidermis) yüzeysel, bulanık kahverengileşme gösterir ve bu nedenle genellikle görsel olarak normal cilt kahverengileşmesinden ayırt edilemez. Etkilenen bölgelerde, meyve kabuğunun dokusu da uzun süre depolandıktan sonra bir miktar batar ve genellikle hemen altındaki meyve eti de kahverengileşir. Normal kabuk esmerleşmesinin aksine, belirtiler sadece gölgeli tarafta değil, genellikle çok geç hasat edilen meyvelerin güneşli tarafında da görülür. Ayrıca, yaşlılıktan kaynaklanan cilt esmerleşmesi, neredeyse tüm çeşitlerde, üst üste bindirmeden kaynaklanabilir. Golden Delicious, Jonagold ve Idared özellikle hassas çeşitler olarak kabul edilir.

Patojen oluşumunun nedeni: Genel kabuk esmerleşmesi çoğunlukla, ancak sadece çok erken hasat edilen meyvelerde meydana gelirken, yaş kabuk esmerleşmesi çok geç hasat veya meyvelerin aşırı depolanması ile teşvik edilir.

Fizyolojik sebepler: Yaş kabuğu esmerleşmesinin oluşumu, yaşlanma (yaşlanma) ve meyvenin depolanma süresi ile yakından ilişkilidir. Aşırı olgunlaşmış meyvelerde ve çok uzun depolama süresinde, kabuğun antioksidan maddelerinin aktivitelerini güçlü bir şekilde kaybettiği ve meyve kabuğundaki bu maddelerde yaşa bağlı bir bozulma meydana geldiği varsayılmaktadır. Bu nedenle, depolama süresinin uzamasıyla birlikte kabuk esmerleşmesi riski de artmaktadır. Bununla birlikte, bu süreçte hangi maddi değişikliklerin belirleyici olduğu ve bu fizyolojik bozukluğun alfa-farnesenin oksidasyon ürünleriyle (yaygın cilt esmerleşmesinde olduğu gibi) bağlantılı olup olmadığı hala belirsizdir.

Mücadele önerileri: Yaygın deri yanıklığına benzer şekilde, önleyici tedbir olarak tarlada kültürel önlemlerin ve optimum depolamanın bir kombinasyonu önerilmektedir: Yaş kabuk kızarması, zamanında hasat, depolama süresine ve depolama teknolojisine uyum, meyvenin verimli depolanması ve düşük oksijen seviyelerinde depolama ile önlenebilir. Yaygın cilt kızarıklığının aksine, 1-metilsiklopropen (1-MCP) veya difenilamin (DPA) gibi antioksidanlarla yapılan hasat sonrası uygulamalar, yaş cilt kızarıklığını önlemede yetersiz etki göstermektedir.

Karıştırılabilen diğer zararlar: Yaygın yaşlanma kabuk bronzluğu, Güneş yaşlanma kabuk bronzluğu

Genellikle şu durumlarda ortaya çıkar: Yaş ten rengi


İlaç Önerileri