Bilgi Bankası

ZEDELENME SONUCU OLUŞAN İZLER (YARALANMA MORARMA)

Hasar tipi: mekanik

Hasarın yeri: Meyvenin dışı

Hasarın oluşumu: Hasattan sonra ortaya çıkar

Hasarın görüldüğü çeşitler: Granny Smith, Shinano Gold / yello® , SweeTango®- Minneiska, Stayman Winesap, Pink Lady®- Cripps Pink, - Rosy Glow, Golden Delicious

Belirtileri: Darbe izleri meyvenin yüzeyinde dairesel ila eliptik çöküntüler şeklinde görülür. Etkilenen bölgelerde hücre yapısında bozulma (çökme) ve sonuç olarak oksidasyon meydana gelir, bu da çürük bölgesinde biraz kahverengimsi bir görünüme yol açar. Genellikle, basınç izleri hasardan hemen sonra yüzey renginde herhangi bir değişiklik göstermez, ancak birkaç saat sonra görülür. Özellikle hasatta ve depolamanın ilk aylarında çürükler yaygın bir sorundur. Golden Delicious ve Cripps Pink özellikle hassas çeşitler olarak kabul edilir.

Patojen oluşumunun nedeni: Darbe izleri, yüzey hasarının ve hatta daha derin doku değişikliklerinin en yaygın nedenidir. Basınç izleri, meyve üzerindeki uygunsuz statik veya dinamik basınç yüklerinden, örneğin sabit ağırlık basıncından veya hasat, teslimat, hazırlık veya pazarlama sırasındaki sürtünme ve darbelerden kaynaklanır. Bu durum meyve kabuğunun yırtılmasıyla değil, alttaki hücre katmanlarının tahrip olmasıyla meyve etinin deforme olmasıyla sonuçlanır. Büyük hücre dokusuna sahip ağır meyvelere yol açan üretim koşullarının çürümeye karşı daha yüksek bir hassasiyete neden olduğu varsayılabilir. Özellikle hasatta ve depolamanın ilk aylarında, meyveler henüz su kaybetmemişken ve yüksek turgora (bitki hücrelerinin hücre duvarındaki hücre özsuyunun basıncı) sahipken, basınç işaretlerine karşı hassasiyet çok yüksektir ve küçük bir yük bile deformasyona yol açabilir.

Fizyolojik sebepler: Mevcut bilgiler, hasat sırasında bitki hücrelerinde hakim olan yüksek turgor basıncının (hücre özsuyunun bitki hücrelerinin hücre duvarına yaptığı basınç) meyvede kırılgan bir doku durumuna yol açtığını göstermektedir. Hasat sırasında meyve üzerindeki uygunsuz mekanik stres, alttaki hücre katmanlarının yapısının kaybıyla birlikte yüzeyde plastik deformasyona çok kolay bir şekilde yol açabilir. Ağır vakalarda, parankima hücreleri (cildin daha yoğun hücre katmanlarının altındaki büyük hücreler) tahrip olabilir. Bunu takip eden reaksiyon genellikle meyve kabuğunun ve etinin kahverengileşmesidir (polifenollerin oksidasyonu). Elmada doğal olarak bulunan C vitamini gibi antioksidanlar bu esmerleşme reaksiyonuna karşı koyar. Bu nedenle, hasarlı bir bölgedeki basınç noktası daha sonra gerileyebilir. Depolama sırasında devam eden su içeriği kaybıyla, hücrelerdeki turgor basıncı azalır ve bu da daha uzun sürdükçe hassasiyetin azalmasına neden olur. Hassasiyet hasatta ve düşük sıcaklıklarda en yüksek seviyededir.

Mücadele: Toplama personeli, meyveleri ağaçtan ayırma tekniği ve büyük kutulara düzgün bir şekilde nasıl boşaltılacağı konusunda profesyonel olarak eğitilmelidir. Basınca duyarlı çeşitler söz konusu olduğunda, hasat sabahın erken saatlerinde veya ıslak ya da yağmurlu havalarda başlamamalıdır. Ayrıca, hassas çeşitler söz konusu olduğunda, ayıklama ve taşıma sırasında da dikkatli olunmalıdır.


İlaç Önerileri