Bilgi Bankası

KABAKGİLLERDE KÜLLEME HASTALIĞI

(Erysiphe cichoracearum  Sphaerotheca fuliginea)

Kabakgillerde görülen külleme hastalık etmenleri:

- Erysiphe cichoracearum DC

- Sphaerotheca fuligiea (Schlect. ex Fr.) Poll. iki farklı etmen külleme hastalığından sorumlu olup, bunlardan Sphaerotheca fuligiea daha fazla yaygın ve diğer patojene göre daha saldırgandır. Erysiphe cichoracearum etmeni serin bahar ve erken yaz aylarında ortaya çıktığından dolayı, daha düşük sıcaklık isteğine sahiptir. Diğer etmen daha sıcak mevsimlerde ortaya çıkmaktadır. Her iki hastalık etmeninin konidisporlarını ve kleistothecium (dayanıklı üreme organı, aşağıdaki şekilde siyah noktalar) ayırt etmek oldukça zordur. Bundan dolayı her iki fungus birbiriyle karıştırılır. Külleme hastalık etmenleri dünyanın birçok yerinde tarla ve sera koşullarında görmek mümkündür. Hastalık kabakgil bitkilerde ana problemlerden bir tanesidir. Meyvelerin küçülmesine, azalmasına ve bitkilerde daha kısa hasat peryodu oluşturduğundan verim önemli ölçüde azalmaktadır. Etkilenen bitkilerin yaprakları tam büyüklüğe ulaşamaz ve bundan dolayıda meyveler güneşten yanabilir ya da erken olgunlaşabilir. Külleme hastalığının infeksiyonu ve hastalık belirtileri çoğunlukla 3-7 gün içerisinde görülür ve çok sayıda konidisporları kısa bir süre içerisinde oluşmaktadır. Hastalık etmeni için uygun koşullar sık bitki ve düşük ışık yoğunluğudur. Yüksek nisbi nem ise infeksiyon ve sporların canlılığı için uygun, fakat infeksiyon %50` den düşük nisbi nem ortamlarında da olmaktadır. Kuru ortamlar ise hastalık etmeninin kolinizasyonu, sporlanması ve yayılması için elverişlidir. Bitki yüzeyindeki yağmur ve serbest su istenilmez, bunun yanında hastalık gelişimi çiğ oluşumunun varlığında da, yokluğunda da gelişmektedir. İnfeksiyon 20-30 °C sıcaklıklarda olabilir, gelişme için ortalama sıcaklık 25-30 °C arasındadır. Hastalık etmeninin farklı ırklarından da ( 3 ırk) bahsedilmektedir.

Hastalık Belirtisi:

  • Hastalık bitkilerin önce yaşlı yapraklarında görülür, daha sonra genç yapraklara da geçer.
  • Öncelikle yaprağın üst yüzeyinde parça parça, nispeten yuvarlak lekeler belirir, sonradan bu lekeler birleşerek yaprağın her iki yüzeyini, yaprak sapını ve gövdeyi kaplar.
  • Lekeler ilk zamanlarda beyaz renkte toz tabakası gibi görünür, zaman ilerledikçe esmerleşir.
  • Yapraklar kuruyup dökülür ve bitkide gelişme durur. Bunun sonucu olarak da ürün kaybı meydana gelir.
  • Hastalık için en uygun sıcaklık 27 0C’dir.

Hastalığın Görüldüğü Bitkiler:

Hastalık kabakgillerde (hıyar, kavun, kabak, karpuz) görülür.

Mücadelesi:
Kimyasal olmayan mücadele:

  • Bitkilerin iyi koşullarda yetiştrilmesi ve devamlı kontrolü.
  • Dayanıklı kültivaralrın yetiştirilmesi.
  • Hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları toplanarak yakılmalıdır.

Kimyasal Mücadele:

 “Bütün bölgede ilk hastalık belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. “İlaçlama havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda bitkinin her tarafının ilaçla kaplanması şeklinde olmalıdır. “Genellikle 10 günlük aralıklarla hastalığın seyrine göre 2-5 ilaçlama yapılabilir, sistemik ilaçlar 15 gün ara ile uygulanmalıdır. “Yağıştan sonra ve fazla çiğ bulunduğunda toz kükürt uygulaması yapılmamalıdır, çünkü çıkabilecek güneş nedeni ile yanıklar meydana gelebilir. “Genellikle günlük sıcaklık ortalaması 270 C’nin üstünde ve orantılı nemin de % 50’nin altına düştüğü zamanlarda ilaçlamaya ara verilmeli, şartlar değiştiğinde ise ilaçlamaya devam edilmelidir.

Kullanılabilecek etken maddeler

Etken madde

Dozu

İlaçlama/hasat arasındaki süre

%60 Kükürt + %1,5 Tetraconazole

350 g/100 l su

3 gün

200 g/l Penthiopyrad

125 ml/100 L su

1 gün

200 g/l Azoxystrobin + 125 g/l Difenoconazole

80ml/100 l su

3 gün

Bacillus amyloliquefaciens ırkı D747

300 g/100 l su

-

100 g/l Penconazole

50 ml / 100 lt su

7 gün

500 g/l Metrafenone

20ml/100l su

1 gün

%50 Kresoxim-methyl

25 gr / 100 lt su

 

3 gün


İlaç Önerileri