Bilgi Bankası

YEŞİLKURT

(Helicoverpa armigera)

Tanımı ve Yaşayışı

Erginleri 35-40 mm açıklığına sahip kelebeklerdir ön kanatlar erkeklerde grimsi yeşil veya zeytin yeşili dişilerde kızılımsı kahverengidir.  Olgun larvaların boyu 40–45 mm’dir. Sırt kısmında yeşil, kahverengi ve sarı renkte bantlar yanlarda da sarı birer bant bulunmaktadır. Yeşilkurt kışı toprakta pupa olarak, 3-8 cm derinlikte geçirmektedir. lkbaharda nisan sonu mayıs başından itibaren ilk kelebekler görülmeye başlar. İşiler yumurtalarını konukçu bitkilerin yaprak, meyve ve taze sürgünleri üzerine tek tek bırakırlar. Bir dişi 700–1500 kadar yumurta bırakabilmektedir. Yılda 3–5 döl verir.

Zarar şekli

  • Yeşil Kurt larvaları pamukta genellikle taraklar başta olmak üzere çiçek ve koza gibi generatif organlarda beslenerek zararlı olur.
  • Larvalar tarakların dip kısmından beslenmeye başlar. Zararlı burada bir delik açarak tarağın içerisinde beslenmeye devam eder ve içini tamamen boşalttıktan sonra başka bir tarağa geçer. Zarar gören taraklar zamanla sararır ve dökülür.
  • Larvalar çiçeklerde beslenir ve zarar gören çiçeklerde döllenme olmadığı için koza oluşmaz. Larva dönemleri ilerledikçe zararlı bitkinin üst kısmından aşağıya doğru hareket ederek tarak, çiçek ve kozalarda beslenir. Zarar gören kozalar açılmaz ve bir süre sonra da kurur.

Konukçuları

Yeşilkurt polifag bir zararlıdır. Domates, biber, patlıcan, bamya, baklagiller, süs bitkileri, pamuk, mısır ve tütün konukçuları arasındadır.

Kimyasal olmayan mücadele

  • Zararlı yoğunluğunu düşürmek amacıyla hasattan sonra tarlalar geciktiril meden sürülmelidir. Böylece gelecek yıla olan larvaların besin kaynağı ortadan kaldırılmış, dolayısıyla da popülasyon azaltılmış olur.
  • Münavebe uygulanmalıdır. Mısır, domates gibi konukçusu olan bitkilerin ardarda ekiminden kaçınılmalıdır.
  • Sınır bitkisi olarak bir sıra hint yağı otu ekilmesi zararlıyı kendine çekmesi bakımından faydalıdır.

Kimyasal Mücadele

Yeşil Kurt ile başarılı bir mücadelenin ilk koşulu zamanlamanın doğru yapılmasıdır. Bunun için en uygun zaman larvaların küçük olduğu dönemdir. Çünkü ileri dönemde larvalar büyümekte ve ilacın larva etkisi azalmaktadır. Yapılacak sürveylerde 3m’lik pamuk sırası uzunluğunda ortalama 2 larva bulunduğunda ilaçlı mücadeleye karar verilmelidir

 Kullanılacak bazı etken maddeler

Etken madde

Dozu

İlaçlama ile hasat arası süre (gün)

% 5.7 Emamectin benzoate

35 g/da

21 gün

480 g/l Flubendiamide

12.5 ml/da. (Larva)

21 gün

100 g/l Cyantraniliprole

75 ml/da + 100 ml/da Codacide

7 gün

106 g/l Indoxacarb+53 g/l Emamectin benzoate

25 ml/da. (Larva)

14 gün

300 g/l Lambda-cyhalothrin + 80 g/l Emamectin Benzoate

20 ml/da. (Larva)

21 gün

60 g/l Gamma-cyhalothrin

60 ml/da Larva

21 gün

480 g/l Spinosad

12,5 ml/ da

28 gün

200 g/l Esfenvalerate

60 ml/da larva

7 gün

500 g/l Pyridalyl

20 ml / da (larva)

14 gün

150 g/l Indoxacarb

45 ml / da larva

14 gün


İlaç Önerileri