Bilgi Bankası

PAMUK YAPRAK PİRELERİ

(Empoasca decipiens Paoli)

Tanımı, yaşayışı

Yaprak piresi nimf ve ergini yeşilimsi sarı renkte, erginler yaklaşık 3 mm boyundadır. Nimf ve erginlerin, yaprağın alt yüzeyinde yan yan ve hızlı hareketleri karakteristik özellikleridir. Zararlı tüm pamuk mevsimi süresince görülmekle beraber daha çok birinci sulamadan sonra taraklanma devresini takiben bulaşmaların başlaması ile birlikte popülasyonunda artış görülür. Ergin dişiler yumurtalarını bitki dokusuna bırakırlar. Yumurtadan çıkan nimfler 5 gömlek değiştirdikten sonra ergin olurlar. Yumurtadan ergin oluncaya kadar geçen süre 10-25 gündür. Kışı ergin olarak geçiren pamuk yaprak pireleri yılda ortalama 8 döl verir.

Zarar şekli

  • Ergin ve nimfler yaprakların alt yüzünde bulunur ve bitki özsuyu ile beslenerek zarar yapar. Yaprakların alt yüzeyinde emgi yerlerinde siyah noktalar oluşur.
  • Zararlının emgisi sonucu yapraklar uçtan itibaren önce sararır, sonra kızarır ve dokular sertleşerek aşağı doğru kıvrılır. Yoğun popülasyonlarda gelişmede durgunluk göze çarpar, yaprak ve tarak dökümüne neden olur.
  • Pamuk yaprak pireleri bitkiye verdiği emgi zararının yanı sıra bitki bünyesine zehirli salgı salgılayarak da zararlı olur.
  • Salgılanan toksik maddeler yaprağın floem dokusu hücrelerinde hipertrofi meydana getirir. Bu ise özsu taşınmasında tıkanıklıklara neden olur.
  •  Pamuk yetiştirilen alanların tümünde görülür.

Mücadelesi

Kimyasal olmayan mücadele

  • Zararlı polifag olduğundan ara konukçusu olan bitkilerin tarlada bulunmamasına özen gösterilmelidir.
  • Aşırı sulama ve azotlu gübre kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Erkenci ve tüylü veya orta tüylü pamuk çeşitleri tercih edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Erken dönemde sorun olan pamuk yaprak pirelerine karşı gerekmedikçe kimyasal mücadele yapılmamalıdır. Zira bu dönemde zararlı olan türleri baskı altında tutan yararlı türlerin etkinliği oldukça yüksektir. En az haftada bir yapılacak periyodik kontrollerde yaprak başına 10 ergin veya nimf yoğunluğuna ulaşmış ve popülasyonu artış eğiliminde ise kimyasal mücadeleye karar verilmelidir.

Etken madde

Dozu

 ilaçlama ile hasat arası süre (gün)

200 g/l Esfenvalerate

7.5 ml/da nimf-ergin

7 gün


İlaç Önerileri