Bilgi Bankası

FINDIK KURDU

(Curculio nucum L.)

Tanımı ve Yaşayışı

Fındık kurdu ergini kül renginde, bazen sarımsı veya açık kahverenginde olup; başı öne doğru uzayarak hortum şeklini almıştır. Fındık kurdu erginleri kül renginde 6–7 mm boyunda ve ince uzun hortumludur.Hortumun boyu, dişide vücudundan uzun, erkekte ise vücudundan kısadır. Larvaları bacaksız beyaz, tombul ve kıvrık; baş kahverengindedir.Pupa serbest pupa tipindedir.Beyaz renkli, tombul, kıvrık ve bacaksız olan larvalar olgunlaştığında 10-12mm boyuna erişebilmektedir. İlk erginler iklime bağlı olarak mart ayında görülür. Ergin çıkışı mayıs başlarında oldukça artar, çıkan erginler 16°C’den düşük sıcaklıklarda fazla aktif değildir. Mayıs ayında ergin çıkışı tamamlanmış olur. Sıcaklık 20°C’ye erişinceye kadar uçamadıklarından aynı ocak üzerinde beslenmek zorunda kalırlar. Uzun süre beslenip mayıs sonu haziran başında yumurtlamaya başlar. Bir dişi ortalama 42 yumurta bırakır. Yumurtalarını meyve kabuğunun altında hazırladığı bir yuvaya bırakır. Yumurta bırakılan meyvelerin kabuğu üzerinde 4-5 mm uzunlukta kahverenkli bir çizgi görülür. Yumurtalar ortalama 8 günde açılır. Larva iç fındık üzerinde bir ay kadar beslenip gelişir. Beslenme artıkları kabuk içini doldurur. Gelişen larva, kabuk üzerinde 1.5-2.0 mm çapında bir çıkış deliği açıp toprağa iner. Larvalar, toprakta hazırladıkları bir yuva içinde pupa olurlar. Burada 1-3 yıl kaldıktan sonra erginler çıkar. Toprağa geçen larvaların %18’i bir yıl sonra, %75’i ikinci yılda ve %7’si de üçüncü yılda ergin olup topraktan çıkarlar. Şiddetli kış, ergin çıkış oranını artırır. Ergin ömrü üç ay kadardır.

Zarar Şekli

  • Fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zararlı olur.
  • Erginler öncelikle yeni oluşmakta olan meyvelerde zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir.
  • Erginlerin karanfillerde yaptığı zarar sonucu karanfiller kurur.
  • Ayrıca erginler tarafından zarar gören meyveler, normal iriliğe erişinceye kadar kabuk içindeki etli kısmı bozularak sarı renk alır.
  • Sonradan bu renk kabuk üzerinde de belirir. Meyve beslenmediği için kabukta çöküntüler oluşur. Bu zarar şekline halk arasında “sarı karamuk” denir. Meyve normal iriliğe eriştikten sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır.
  • Kabukta oluşan çatlaklardan dışarı sızan siyah bir sıvı, zuruf ve kabuğu kirletir. Bu zarara da “kara karamuk” denir. Bir ergin beslenme yoluyla yaklaşık 80 meyveye zarar verebilir. Ayrıca erginler meyve içerisine yumurta bırakarakta zarar yapmaktadırlar.

Konukçuları

Fındık kurdu fındıkta zarar yapmakla birlikte, nisan-mayıs aylarında, elma, kiraz, karayemiş, armut, muşmula ve birçok çiçekli ve çiçeksiz bitkiler üzerinde de beslenirler.

Mücadele Yöntemleri

Kimyasal Olmayan Mücadele

  • Bahçe toprağının köklere zarar vermeyecek şekilde çapalanması böcek yoğunluğunun azalması açısından önemlidir.
  • Ancak fındık kurdu belirli bir yoğunluğun üzerinde ise en etkili mücadele bilinçli bir şekilde yapılacak kimyasal mücadeledir. Bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek büyüklüğüne ulaştığında, bahçenin büyüklüğüne göre seçilen 10-30 ocak, sabah erken saatlerde veya akşamüstü altına bir bez serilerek silkelenir.
  • 10 ocakta ikiden fazla ergin böcek saptanırsa mücadeleye karar verilir ve ruhsatlı ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılır.
  • Zamanı iyi belirlendiğinde tek bir ilaçlama yeterlidir.

Kullanılabilecek bazı etken maddeler

Etken madde 

Dozu

İlaçlama/Hasat arasındaki süre

218 g/l Acetamiprid + 37 g/l Emamectin Benzoate   

50 ml/100 L su, ergin

35 gün

120 g/l Indoxaxarb + 12 g/l Beta-cyfluthrin

50 ml/da. (Ergin)

14 gün

100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin

45 ml/100 L su (Ergin)

7 gün

200 g/l Esfenvalerate   

20 ml/da            

14 Gün

480 g/l Spinosad             

15 ml/da ergin

14 gün

 



İlaç Önerileri